Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Wet CO2-heffing industrie

Reactie

Naam LM Akkerman
Plaats Haarlem
Datum 27 mei 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel CO2-heffing industrie? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Mij heeft de afgelopen 10 jaar vooral geleerd dat hoewel een beter milieu echt bij jezelf begint en daar bij ieder op gewezen mag en moet blijven worden, dat we er daarmee gewoonweg niet komen. En zeker niet op tijd.
Het is de werking van de commerciële markt met daarom mensen die met hun zaakje überhaupt genoeg willen verdienen, of ondernemers met een grote zaak zo veel als mogelijk willen verdienen waardoor over het algemeen zelf niet duurzame keuzes genomen worden als ze geen geld opleveren voor het bedrijf. Deze vrijblijvendheid maakt dat de keuzes enkel genomen worden wanneer er zelf financieel voordeel is (directe besparing, of risicovermindering op toekomstige verhoogde kosten), of als er PR waarde te behalen is met meer klandizie uit beter imago als doel maar er dan vaak cherry-picking van de goedkoopste en vooral best klinkende maatregelen te nemen in plaats van een maatregel met de meeste impact-vermindering.

Dit levert een te trage overgang, en een hoop green-washing met nieuw labels en mooie marketing plaatjes en tekstjes waardoor de niet oplettende consument denkt dat hun favoriete bedrijven het allemaal perfect doen, maar in feite raakt de tijd op en moet er veel meer gedaan worden.

En als het als de natuur al te redden is met technologie in de komende decennia zal dat enorm duur zijn, net als rap stijgende kosten voor problemen die groeien als beschermen tegen stijgend zeewater, verdrogende grondgebieden etc. Deze zullen door overheden gedragen moeten worden uit belasting welke alle Nederlanders zullen betalen. Ook degenen die in hun leven al wel kiezen voor (vaak duurdere) producten en diensten van de handvol bedrijven die nu het voortouw nemen. Deze mensen zullen dubbelbelast worden, terwijl de vervuiler hoort te betalen - het vervuilende bedrijf zelf, en hun consumenten via mogelijk verhoogde prijzen voor hun diensten en services. Wat zal lijden tot eerlijke prijzen en een eerlijke concurrentiepositie t.o.v. die eerlijke merken nu die weinig kans maken aangezien hun prijzen nu duur lijken.

Daarom wil ik een ambitieuze en effectieve CO2-heffing voor de industrie.
Ik vertrouw op MilieuDefensie, dat dat dus een heffing is:

- Met een hoge prijs per ton CO2 , minimaal €50, en oplopend per jaar
- Zonder vrijstellingen en voordelen
- Die snel ingaat, niet pas in 2024
Zoeken
Uitgebreid zoeken
Terug naar overzicht