Wet CO2-heffing industrie

Reactie

Naam MSc. R.W. Schipper
Plaats De Bilt
Datum 25 mei 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel CO2-heffing industrie? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Heel goed dat er een CO2-heffing komt voor de industrie. Om deze heffing daadwerkelijk effectief te laten zijn, is het wel nodig deze verder aan te scherpen. Het lijkt mij noodzakelijk dat de prijs per ton CO2 minimaal 50 euro is, en daarna verder verhoogd wordt. Geen vrijstellingen of andere voordelen voor de industrie.

Gezien de urgentie van klimaatverandering moet deze heffing zo snel mogelijk ingaan. 2024 is niet erg ambitieus. Het moet mogelijk zijn deze heffing in te laten gaan op 1 januari 2022.

De opbrengst van de heffing kan gebruikt worden voor verlaging van de belasting op arbeid. Dit heeft diverse voordelen, onder meer dat het goedkoper wordt om spullen te laten repareren (fietsen, witgoed, computerapparatuur, etc. etc.), dan nieuw aan te schaffen, wat leidt tot meer milieuwinst. Ook kan het aanjagen van andere milieuwinst hiermee worden gefinancierd, zoals belastingvoordelen voor milieuvriendelijke goederen , voedsel en producten.

Ik hoor graag een reactie op mijn inbreng.