Wet CO2-heffing industrie

Reactie

Naam C.J. Bals
Plaats Utrecht
Datum 26 mei 2020

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel CO2-heffing industrie? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
De wet CO2-heffing industrie kan veel ambitieuzer en effectiever. Namelijk met een hoge prijs per ton CO2: in het eerste jaar minimaal €50, en vervolgens elk jaar een hoger bedrag. Verder zou de industrie geen vrijstellingen en voordelen meer moeten krijgen. Die heffing zou bovendien zo snel mogelijk moeten ingaan en niet pas in 2024, zoals nu in het voorstel staat.

De opbrengst van de heffing kan de staat gebruiken om de vergroening van grote vervuilers te betalen. Dat is eerlijker dan de burgers ervoor op te laten draaien. De opbrengst kan daarnaast ook huishoudens en kleine ondernemingen helpen met duurzame oplossingen, zoals woningisolatie en zonnepanelen.

De vervuiler betaalt. Dat zet de industrie onder druk om de CO2-uitstoot terug te dringen. Een inspanning die op deze manier financieel wordt ondersteund en zich uiteindelijk terugbetaalt.