Wet excessief lenen bij eigen vennootschap

Reactie

Naam Cimacon (AA Wim de Jongh)
Plaats Eindhoven
Datum 20 maart 2019

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? Op alle onderdelen van dit wetsvoorstel en de toelichting kan worden gereageerd.
In mijn kleine adviespraktijk heb ik al enkele cliënten die door deze wetgeving in de financiële problemen gaan komen, landelijk zullen er dit dus velen zijn. Zij hebben in het verleden in onroerend goed in privé geïnvesteerd met geldleningen van de eigen BV. De leningen zijn zeker zakelijk te nomen, er zijn adequate afspraken over rente, aflossing en de zekerheden zijn vaak een veelvoud van het leningbedrag. Het ontbreekt echter aan voldoende liquide middelen om de belastingheffing BOXII te gaan voldoen als de oplossing dividend uitkeren zou zijn. Een oplossing zou ook kunnen zijn om de financiering naar de bank over te dragen. Maar het lijkt mij niet de bedoeling dat dit wetsontwerp de banken gaan spekken. Bovendien hebben de meeste in 2017 hun pensioen afgekocht en zij hebben daarom een relatief laag inkomen, de leencapaciteit bij de bank is hierdoor te laag.

Het overdragen van onroerend goed naar de BV wordt weer belemmerd door de 6 % overdrachtsbelasting.
Waarom kan er niet geregeld worden dat privé onroerend goed middels recht van hypotheek als zekerheid wordt gegeven aan de BV als er sprake is van forse overwaarde van dit onroerend goed? Of dat er een (tijdelijke) vrijstelling van overdrachtsbelasting komt voor overdracht van onroerend goed naar de BV.

Dat er maatregelen worden genomen om het verloren gaan van belastinggelden door niet zakelijk lenen van de BV, daarvoor heb ik begrip. Maar dat er nu een voorstel ligt waar ook aandeelhouders met zeer zakelijke leningen in de problemen komen kan toch niet waar zijn!!