Wetsvoorstel bovenbouw havo-vwo
Reactie
Naam
|
C.H. Pelkmans
|
Plaats
|
Tilburg
|
Datum
|
13 oktober 2012
|
Vraag1
Welke opmerkingen heeft u over het wetsvoorstel inzake de Tweede Fase havo en vwo?
In mijn optiek zou het een bijzonder slecht idee zijn om het vak CKV in het voortgezet onderwijs af te schaffen.
CKV verschaft leerlingen als geen ander vak kennis over de ontwikkelingen uit hun eigen cultuur[!]. Leerlingen worden o.a. gestimuleerd om meningen te formuleren, samen te werken, onderzoek te doen, creatief te zijn en open te staan voor nieuwe ervaringen. Deze vaardigheden zijn onmisbaar voor de leerlingen in hun toekomst. Het modern denken dat nodig is in de vervolgstudie en loopbaan vereist ook modern onderwijs. CKV sluit aan op de andere vakken en verbreedt!
De "zogenaamde" oplossing om de CKV kennis onder te brengen in kernvakken als Nederlands en Geschiedenis is feitelijk een verschuiving van het probleem. Het wetsvoorstel pleit ervoor de kernvakken meer aandacht te geven, maar dat gaat moeilijk wanneer de desbetreffende docenten naast hun vakkennis ook nog aandacht moeten schenken aan cultuur en kunst.
De splitsing van cultuur en maatschappij in het C&M profiel is ook al zoiets raars. Dit doet de leerlingen die dit profiel kiezen echt te kort. Hoewel ik voorstander ben van wiskunde als verplicht vak, zou het een vergissing zijn om daarvoor het profiel te splitsen. Ik ben van mening dat de profielen breed georiënteerd moeten zijn.
Het vak CKV heeft zoveel te bieden dat het een groot gemis zal zijn wanneer het vak verdwijnt. Al jaren vervullen kunstvakken een zeer belangrijke rol in het onderwijs, die volgens mij wel eens wat meer gewaardeerd mag worden.
N. Pelkmans