Wetsvoorstel bovenbouw havo-vwo
Reactie
Naam
|
Hendrik Pierson College (docent 1e graad beeldende vorming/ckv Y Maltha)
|
Plaats
|
Zetten
|
Datum
|
15 oktober 2012
|
Vraag1
Welke opmerkingen heeft u over het wetsvoorstel inzake de Tweede Fase havo en vwo?
Slecht voorstel om CKV niet meer als verplicht examenvak te behouden. Veel leerlingen komen in de thuissituatie niet of nauwelijks in aanraking met kunst en cultuur. CKV biedt hen de gelegenheid via kunst en cultuur te reflecteren op zichzelf en de samenleving, leert hen kritisch en genuanceerd na te denken/zich een mening te vormen. Onmisbaar in deze tijd en de toekomst waarin polarisatie op de loer licht. Vrijblijvendheid voor scholen inzake deze vakken leidt tot willekeur. Scholen zullen vrijkomende gelden/uren mogelijk meer gaan inzetten voor het opschroeven van eindexamenresultaten; wiskunde verplichten voor leerlingen die veel meer kwaliteiten hebben op het gebied van taal en cultuur is tegen de stroom in roeien en zal eerder een averechts effect hebben op examenresultaten; minder kans om te slagen omdat wiskunde niet aansluit bij jouw kwaliteiten haalt het gemiddelde omlaag.
Wanneer komt ook de overheid tot het inzicht dat onderwijs niet gaat over het klaarstomen van leerlingen voor wat de maatschappij/economie van ze verlangt, maar over ontdekken van eigen talenten en mogelijkheden, en het zelfvertrouwen te laten groeien door het ontdekken van telkens weer nieuwe mogelijkheden en invalshoeken om deze talenten te gebruiken en te ontwikkelen.
Dat lijkt me tot meer en vooral gevarieerder aanbod in onderwijs en het latere beroepsleven leiden dan scholen (én leerlingen) in een keurslijf te persen van verplicht wiskunde bij C&M en vrijblijvend CKV.