Wetsvoorstel bovenbouw havo-vwo

Reactie

Naam Mill-Hillcollege (L. Stoop)
Plaats Goirle
Datum 16 oktober 2012

Vraag1

Welke opmerkingen heeft u over het wetsvoorstel inzake de Tweede Fase havo en vwo?
Ik pleit voor het behoud van ckv als schoolexamenvak voor alle leerlingen in de bovenbouw van havo en vwo. Door het vak ckv maken grote groepen leerlingen van verschillende afkomst, waarbij kunst en cultuur geen vanzelfsprekend onderdeel van hun opvoeding vormt, kennis met uitingen vanuit de diverse kunstdisciplines en ervaren zij het belang van kunst en cultuur voor onze maatschappij.
De beginsituatie op kunst- en cultuurgebied verschilt enorm per leerling. Elk jaar valt het me bij het lezen van de kunstautobiografieën in klas 4 op, hoeveel leerlingen nog NOOIT iets aan kunst en cultuur hebben gedaan. Op de schoolmusical in groep 8 na..... Schrappen van ckv als verplicht schoolexamenvak voor de bovenbouw van havo en vwo betekent dat al deze leerlingen de kennismaking met kunst en cultuur wordt ontzegd. Indien scholen namelijk zelf moeten gaan bepalen hoe en in welke mate zij aandacht besteden aan culturele en kunstzinnige vorming, dan betekent dit veelal dat scholen zullen kiezen voor een minimaal aanbod kunst en cultuur en –trendgevoelig, net als het ministerie!- zullen opteren voor meer aandacht en uren voor de “kernvakken”. Vooral door de verscherpte exameneisen ten aanzien van deze kernvakken!
Kunstzinnige vorming zonder heldere eisen aan de invulling hiervan en een vaste plaats als vak in het curriculum marginaliseert de kunstzinnige vorming.
Mevrouw van Beijsterveldt, ik raad u dringend het volgende (kinder)boek van uitgeverij Ploegsma aan: “De koning, de kat en de viool”, geschreven door Yehudi Menuhin en Christopher Hope.
De laatste zin van dit boek luidt: “Gelukkig is het land, waar de rekenaar de tweede viool speelt”.
U zult (zeker na het lezen van dit boek) begrijpen waarom ik ook uitdrukkelijk pleit voor behoud van een reële keuzemogelijkheid voor het vak kunst op havo in het profiel Cultuur en Maatschappij.