Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004

Reactie

Naam Regionaal Bureau Zelfstandigen (drs C.A.C. van der Linden)
Plaats Rotterdam
Datum 8 maart 2019

Vraag1

U kunt reageren op de volgende drie onderdelen:
1. De aanvraagmogelijkheid voor Bbz-bijstandsverlening aan ondernemers in de binnenvaart bij de woongemeente in plaats van bij centrumgemeenten;
2. Stoppen van de instroom in de specifieke regeling voor zelfstandigen van 55 jaar en ouder met een niet-levensvatbaar bedrijf of zelfstandig beroep;
3. Vereenvoudiging van het Bbz.
Ad 1.
In principe zijn wij niet tegen deze wijziging, maar we zien praktische bezwaren tegen de uitvoering van de regeling zonder centrumgemeenten vanwege het domiciliebeginsel. Binnenvaarschippers hebben veelal geen woning aan de wal en hebben slechts een postadres, bijvoorbeeld hun boekhouder. In de participatiewet wordt uitgegaan van de "feitelijke verblijfplaats", die voor binnenschippers natuurlijk wisselend is. Dit gaat in de praktijk leiden tot een onuitvoerbare regeling.

Ad 2.
Het afschaffen van de regeling voor zelfstandigen van 55 jaar en ouder met een niet-levensvatbaar bedrijf vinden wij onwenselijk.
Deze burgers zijn minimaal de afgelopen 10 jaar onafgebroken actief geweest in hun eigen onderneming. In combinatie met hun leeftijd maakt dit hen niet gemakkelijk inzetbaar in een baan in loondienst. Handhaven van deze regeling maakt dat de ondernemer voor het grootste deel in het eigen inkomen voorziet en zinvol bijdraagt aan de maatschappij.
Het alternatief is een volledige uitkering via de IOAZ. De uitstroom naar arbeid in loondienst van klanten met een IOAZ-uitkering is beperkt.
Bespreekbaar is het beperken van de maximale duur van de regeling voor oudere ondernemers, door het optrekken van de leeftijdgrens.

Ad 3.
We begrijpen de voorgestelde wijzigingen. M.b.t. de kredietverstrekkingen vragen we om een evaluatie na enkele jaren, om te checken of deze wijzigingen niet onbedoeld hebben geleid tot een beperking van de kredietverstrekkingen en om de onderzoeken of het terugbetalingspercentage van 75% realistisch is.