Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam reinier van arkel (spv i.o. r heijligers)
Plaats den bosch
Datum 17 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Niet alleen HBO opgeleiden kunnen regie voeren er zijn ook vele mbo opgeleide verpleegkundigen die prima in staat zijn om regie te voeren en door hun lange ervaring mogelijk meer inzicht en overzicht hebben dan de hbo opgeleide vpk.
Bovendien is de titel regie verpleegkundige verwarrend ten aanzien van andere regievoerders , zoals verpleegkundig specialisten die toch echt meer en andere taken hebben dan de HBO verpleegkundige (denk aan medicatie beleid)

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Ik ben het oneens met het feit dat enkel volledig HBO opgeleide verpleegkundigen deze funktie kunnen uitoefenen. Er zijn vele MBO opgeleide verpleegkundigen die zich middels studie hebben opgewaardeerd en aantoonbaar bevoegd en bekwaam zijn om op HBO funktie te acteren. Denk aan de inservice opgeleiden die een (post) HBO studie hebben gedaan. Ook zij hebben aangetoond over HBO denk- en werk niveau te beschikken.
Opgedane ervaring wordt onderschat en teniet gedaan wanneer de MBO niet als regie verpleegkundige werkzaam mag zijn en wordt gewaardeerd.Dit komt niet ten goede van het tekort in verpleegkundige personeel in de huidige maatschappij.
Middels accreditatie punten kan een verpleegkundige van ieder niveau aantonen dat deze zich kwalificeert en goede zorg levert.
Bovendien is er niet voor niets "leven lang leren"wat eenieder die wil stimuleert om verder te gaan in hun ontwikkeling, dus ook de MBO die naar HBO niveau gaat.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Wanneer de tijdelijkheid van de gekwalificeerde MBOér die op HBO nivo mag funktioneren ook na de overgangsregeling op HBO nivo mag blijven werken en hiervoor gewaardeerd wordt is dit een goed e regeling. Indien dan de MBO ér wordt "afgeserveerd" dan hoeft het gat dan ook niet opgevuld te worden met MBO érs die het kind van de rekening van hun eigen goodwill gaan zijn.
Geef eerst maar eens duidelijkheid alvorens wederom in onduidelijkheid te blijven hangen.
Indien het voorstel wordt aangevuld met de mogelijkheid om na de tijdelijkheid de gecertificeerde MBO ér die op HBO nivo funktioneert ook met een gekwalificeerde opleiding te belonen zodat zij toch hun capaciteiten en kwaliteiten kunnen blijven doen op hbo nvo dan is het de moeite van het overdenken waard.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
het aanbieden van verplicht gestelde scholingen zodat het nivo gewaarborgd blijft.Wanneer aan deze scholing wordt voldaan ( en iedere zichzelf respectererende verpleegkundige zal dit graag willen volbrengen mits zij financieel gesteund worden) is ook de kwaliteit gewaarborgd en hoeft er minder administratie uitgevoerd te worden.

Aangezien de zorg steeds meer ingericht wordt als een zakelijk, bedrijfsmatig plan, zullen er in de zakelijke wereld toch wel voldoende voorbeelden voorhanden zijn?!! .Ook zij dienen gekwalificeerd werk te leveren...