Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam A Riehl
Plaats Veenendaal
Datum 23 december 2017

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Regieverpleegkundige is geen goede titel. Bachelor verpleegkundige of verpleegkundige-Bsc vind ik beter omdat dit meer weergeeft wat de rol van HBO verpleegkundige is.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Volgens mij is die eis helder.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De in-service opleiding was gericht op een specifiek werkveld: ziekenhuis, psychiatrie of zwakzinnigenzorg. In die tijd was de rol van een verpleegkundige een heel andere dan tegenwoordig. Dus ik vind het niet terecht dat de in-service opleiding de HBO status krijgt. Ik heb in 1983 de in-service opleiding afgerond en volg nu een verkort HBO-V traject. Mijn kennis was, ondanks een afgeronde verpleegkundige specialisatie en jarenlange ervaring, echt niet vergelijkbaar met de HBO-V van nu. En wat betreft een MBO opleiding: om als HBO geregistreerd te worden lijkt het mij duidelijk dat een MBO-er een HBO opleiding moet doen. Wanneer dit niet gebeurd is dat een degradatie van het HBO diploma. Ik weet dat er onder verpleegkundigen veel onrust is hierover maar ik vind dat de beroepsgroep zich serieus moet nemen, dus laat HBO dan ook werkelijk HBO zijn. En niet met allerlei certificaten een soort van HBO niveau, maar echt een HBO opleiding en diploma. De specialistische vervolgopleidingen zijn te smal en voornamelijk op vakinhoudelijk handelen gericht om als HBO te worden afgegeven.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Het lijkt mij een enorme klus. Daarom: houdt het simpel. Wie als regieverpleegkundige wil worden geregistreerd moet een HBO-V diploma halen.