Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam NVHVV (MANP P Ninaber)
Plaats Amersfoort
Datum 17 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De benaming regieverpleegkundige schept mijn inziens verwarring.
Van Dale: regie: coördinatie, leiding, sturing.
Dit algemene taken van verpleegkundigen.
De hartrevalidatie-- verpleegkundige coördineert de zorg rondom de hartrevalidatie. Icd verpleegkundige coördineert de zorg rondom de zorg voor een patiënt met een ICD. (voorbereiding en de nazorg)
Dit geldt ook voor de CCU verpleegkundige, die de zorg coördineert van de zorg op de CCU afdeling.
Mijn inziens dekt regie niet de lading en gaat dit wederom in de toekomst voor veel verwarring zorgen.
Mijn inziens:
Bachelor verpleegkundige BN en verpleegkundige.
Het is wat het is.

Er staat niets in de BIG II over de gespecialiseerde verpleegkundige. De CZO gekwalificeerde zorgopleidingen.
Wat wordt hun titel en kwalificatie? Hoe kan deze verpleegkundige zich registeren?

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De dekundigheidseis van 100 uur in 5 jaar. Is een nobel streven om de deskundigheid van de regie verpleegkundige op nivo te houden.
De nederlandse vereniging van hart en vaat verpleegkundige ( NVHVV) wil hier graag een bijdrage aan leveren. De NVHVV heeft een eigen kwaliteitsregister en biedt geaccrediteerde scholingen en een congres aan.
De NVHVV maakt zich wel zorgen om de uitvoerbaarheid. Recent heeft de NVHVV enquete gehouden onder haar leden waar in onder andere werd gevraagd naar de mogelijkheden die werkgevers bieden voor deskundigheidsbevordering en naar de ervaren werkdruk.
Werkdruk is hoog, weinig personeel. Hoe wordt er invulling gegeven aan deze eis door de zorg te korten op de werkvloer?
Verder moeten bijscholingen vaak een deel in eigen tijd worden gevolgd.
Komt er een scholingsbudget voor verpleegkundige?
Daarnaast werken er ook veel parttimers in de zorg. Is de 100 uur naar rato dienst verband?

De eis mbt dekundigheidsbevordering is een nobel streven en levert zeker een bijdrage aan de kwaliteit van de zorg en de patient veilheid. De uitvoerbaarheid is wel zorgelijk gezien de krapte op de werkvloer.


Er staat niets in de BIG II over de gespecialiseerde verpleegkundige. De CZO gekwalificeerde zorgopleidingen. Aan welke eis moeten zij voldoen om zich te (her) registeren?
Hoe wordt bewaakt dat de gespecialiseerde verpleegkundige deskundig blijft op het terrein waar hij/ zij werkzaam is? ( CCU, hart en vaten, thoraxchirurgie)