Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Lentis/ PsyQ (Sociaal psychiatrisch verpleegkundige marcello Braschi)
Plaats Assen
Datum 17 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?

Regieverpleegkundige is verwarrend ivm de naam die ook in de praktijk wordt gebruikt voor regie behandelaar.

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
HBO= opgeleide verpleegkundigen. Er zijn momenteel veel mensen die werken op HBO niveau en een HBO opleiding hebben maar niet voldoen aan de eisen (NLQF-6)van de nieuw opgestelde voorwaarden. Hierdoor verliezen zij hun functie en niveau van werken. Voor deze groep moet een overgangsregeling komen.
De gevolgen zijn anders tragisch voor de reeds lang werkende verpleegkundige op dit niveau. (werkzaamheden, de functie, baan en loon). Ook zal er hierdoor een tekort komen voor vervangend personeel voor deze functies.
Mijn genoten post HBO opleiding de MGZ GGZ opleiding/ Sociaal psychiatrisch verpleegkundige moet dan ook erkend worden als afdoende om voor de naam en functie "regieverpleegkundige door te gaan.
20 jaar geleden heb ik deze opleiding gedaan en sinds die tijd op dit niveau ambulant gewerkt. Toen werd het me aangeraden om deze opleiding te gaan doen om mijn functie te mogen doen. Achteraf was de HBO-V dan beter geweest. Echter het kan toch niet zo zijn dat ik nu ineens dit werk niet meer kan doen omdat de eisen nu veranderd zijn en daardoor een opleiding die ik 20 jaar gelden heb gedaan nu niet meer aan de eis voldoet. Heel bijzonder en oneerlijk als dit mocht gaan gebeuren....

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Het is een star voorstel. Niet realistisch. De eis; staat gelijk aan HBO opleiding tot verpleegkundige verpleegkundige (NLQF-6) is niet fair.
Immers deze ies werd niet eerder gesteld voor diegene die een opleiding volgden en nu reeds jaren deze functie uitvoeren.
Overgangsregeling zou betekenen dat gekeken wordt naar het niveau waarop de verpleegkundige nu werkt. Een werkgever kan hier bijvoorbeeld een verklaring voor maken, aangevuld met werkervaring en andere opleidingen.Met name de mensen die het werk al jarendoen en een post HBO hbo opleding hebben met werkervaring moeten nzeker worden toegelaten.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Dit zal wel tijd opleveren maar niet voldoende om dit in zijn geheel te dekken.