Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam MANP M.G. Vallinga
Plaats Leeuwarden
Datum 27 december 2017

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De titel suggereert eerder een inhoudelijk aspect (behorende bij de can-meds rollen waarin je als verpleegkundige ook een regie rol hebt richting de client).

Nog een belangrijk aspect: er kan dan geen verwarring optreden in het kader van de regie-behandelaar, dit is bijvoorbeeld toegekend aan de verpleegkundig specialisten die werkzaam zijn in de verschillende onderdelen van de gezondheidszorg zoals GGZ en ook wel in de ouderenzorg.

Het feit dat vaak ook de onjuiste term 'gespecialiseerde' verpleegkundige wordt verward met de verpleegkundig specialist, geeft al voldoende verwarring dus aub niet meer verwarrende elementen toevoegen. Voor de client is dit niet meer te volgen.

Mijn voorstel is om de titel om te zetten naar HBO-verpleegkundige; duidelijkheid laat dan niet meer te wensen over;

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Naar mijn mening zal een evaluatie onderzoek moeten aantonen of dit voldoende helder is.
Hypothetisch gezien, zou dit voor mij niet altijd helder zijn.
Concrete beschrijvingen zou meer duidelijkheid kunnen bieden.

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Lijkt mij een goed voorstel; daarnaast zou een assesment misschien nog aanvullend kunnen zijn. Volgens mij zijn er al verschillende instellingen bezig (geweest) om dit op een goede manier te exploreren en te implementeren.

Als voorbeeld vond ik het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg en Waalwijk zeer concreet in de uitvoering hiervan.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Er is op dit gebied al veel ontworpen en ontwikkeld; bijvoorbeeld bij de verpleegkundig specialisten (RSV) is hierin al veel ontwikkeld en zou als zodanig goed voorbeeld kunnen zijn.