Wetsvoorstel BIG-II

Reactie

Naam Isala (e plaggenmarsch - bremmer)
Plaats Zwolle
Datum 17 februari 2018

Vraag1

Het wetsvoorstel introduceert de titel ‘regieverpleegkundige’ voor hbo-opgeleide-verpleegkundigen.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Het heeft onze voorkeur om alleen de hbo verpleegkundige een andere naam te geven. Regieverpleegkundige is met name lastig omdat deze naam nu gekoppeld is aan een specifieke groep verpleegkundigen welke een regierol vervullen veelal als verpleegkundig specialist. Het woord regie dekt niet de lading.
Voorstel mbo verpleegkundige: verpleegkundige
HBO verpleegkundige: HBO Verpleegkundige?

Vraag2

De toelichting beschrijft dat een regieverpleegkundige, om in aanmerking te komen voor herregistratie, zal moeten aantonen dat voldoende werkzaamheden zijn verricht binnen het deskundigheidsgebied van de regieverpleegkundige en op het niveau (NLQF-6) dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot regieverpleegkundige.

Werkzaamheden die door een regieverpleegkundige worden verricht op het niveau dat wordt verworven met het afronden van een opleiding tot verpleegkundige (NLQF-4) zijn dus niet relevant voor herregistratie als regieverpleegkundige.

Is de eis voor herregistratie voor de regieverpleegkundige voldoende helder en uitvoerbaar in de praktijk? Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
De herregistratie eis is met dit wetsvoorstel nog niet voldoende uitvoerbaar in de praktijk. Er is nog veel onduidelijk over hoe de eisen vastgesteld moeten gaan worden op de nieuwe functies. Dus wat moet je minimaal aantonen voor de BIG herregistratie. Een specifieke uitwerking van de HBO rol in de praktijk kan hiervoor input leveren. Dus de specifieke functiebeschrijving behorende bij de verschillende deskundigheidsgebieden. Hierbij is het goed dat er enerzijds landelijk eisen worden vastgelegd en dat je als organisatie je medewerkers aan deze eisen kunt toetsen. Dit zou kunnen bijvoorbeeld door een praktijktoets en of een werkgeversverklaring. Een landelijke registratiesysteem zou hier ook aan kunnen bijdragen. Er bestaat nu een kwaliteitsregister V&V. Dit zou specifiek ingericht kunnen worden voor de beroepseisen passende bij de MBO verpleegkundige en HBO verpleegkundige .
Tot slot is de minimale uren eis om bekwaam te blijven in je vak ons inziens erg laag. wij stellen voor om dit te verhogen naar 16 uur per week. Met name voor de HBO rol, omdat het bijhouden van je vak en het voldoende werkzaam zijn binnen deze rol ertoe bijdraagt dat de kwaliteit van zorg op peil blijft

Vraag3

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven voor een verkennend onderzoek naar het overgangsrecht voor de huidige groep verpleegkundigen. In afwachting van het onderzoek is het voorlopige voorstel om de mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen met aanvullende gecertificeerde scholing, waarvan het niveau en inhoud gelijk staat aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige (NLQF-6), de mogelijkheid te bieden om zich te registreren als regieverpleegkundige.

Heeft u suggesties ten aanzien van dit voorstel?
Het is nu onduidelijk wat er uit de aanvullende certificering wordt verstaan. Hierbij moet duidelijk afgewogen worden welke vervolgopleidingen naast het CZO hiervoor in aanmerking komen. Hierbij is het wel belangrijk om aan te merken dat de CZO opleidingen slechts een deel van de volledige brede Bachelor opleiding tot verpleegkundige bevat. Ten aanzien van de overgangsregeling wordt er nu ten onrechte verwachtingen gewekt dat de titel regieverpleegkundige wordt toegekend aan verpleegkundigen die qua niveau en breedte van het beroep dit in de praktijk niet kunnen waarmaken. Deze groep verpleegkundigen zou met aangepast programma op HBO bachelor niveau moeten kunnen komen. Wij zien een kloof tussen het niveau dat bereikt wordt door een het volgen van een verpleegkundige vervolgopleiding en de kennis en expertise die men verkrijgt via de HBO-V bachelor opleiding. De kloof ligt met name op het feit dat de verpleegkundige vervolgopleiding een verdieping is in bepaalde patiëntencategorieën en dat ook gezien de duur van de opleiding niet de verbreding van de HBO bachelor aan bod komt.
In de toekomst zien we het voor ons dat je vanuit een verpleegkundige vervolgopleiding (CZO) op 2 niveaus (MBO en HBO) uit kunt stromen.
Om invulling te geen aan de nieuwe verpleegkundige beroepen, zullen werkgevers functies hierop inrichten. Van werkgevers vraagt dit een behoorlijke inspanning om deze transitie te kunnen maken. Daarvoor is onderzoek nodig naar de resultaten van deze transitie maar ook financiële middelen voor de scholingskosten van zittende verpleegkundigen.

Vraag4

In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten van dit wetsvoorstel.

Ziet u mogelijkheden om de doelen van het wetsvoorstel (met name: het op peil houden van de deskundigheid van beroepsbeoefenaren in de gezondheidzorg) te bereiken met minder administratieve lasten?
Regel het centraal en digitaal. Zorg dat je scholingen vanuit je organisatie opgevoerd kunnen worden in een centraal systeem. Hierbij is het belangrijk dat het eenvoudig, zonder hoge kosten en zonder te veel controle kan ingediend worden. Zorg bijvoorbeeld dat er een werkgeversverklaring is die kan aangeven dat je functie gelijk staat aan die van ‘regieverpleegkundige’.