Besluit en regeling uitwerking betaald ouderschapsverlof

Reactie

Naam FME (MA D.C. Rijk)
Plaats Zoetermeer
Datum 9 december 2020

Vraag1

Graag vernemen wij uw reactie op het besluit en de regeling.
FME, de ondernemersorganisatie van 2.200 bedrijven in de technologische industrie, juicht de verruiming van verlof toe. Het is een hele positieve stap om meer gelijkheid te creëren tussen man en vrouw. In Nederland is er een ongelijke verdeling van betaald werk en onbetaalde zorg (bijvoorbeeld zorg voor kinderen) tussen mannen en vrouwen, waarbij vrouwen nog steeds het overgrote deel van de zorgtaken op zich nemen, en waarbij een infrastructuur rondom zorgtaken vrouwen disproportioneel benadeelt.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen meer gaan werken als de voorzieningen voor opvang van de kinderen goed geregeld zijn en als werken financieel voordeliger is. FME pleit daarom voor maatregelen van de overheid die het voor vrouwen aantrekkelijker maken om meer uren te werken, zoals het wetsvoorstel wat nu voor ligt ook doet.

Het is een maatschappelijk belang dat vrouwen meer uren gaan werken en dat de gelijkheid tussen man en vrouw in Nederland verbetert. FME vraagt zich daarom af wat de beweegredenen zijn om de kosten hiervan niet uit algemene middelen te betalen?

Bovendien voorzien wij dat hoewel het huidige wetsvoorstel één vorm van ongelijkheid aanpakt (tussen man en vrouw) het een andere vorm van ongelijkheid versterkt (arm en rijk). De wet stelt ouderschapsverlof voor tegen 50% loon. Dit komt bovenop de WIEG die aanvullend geboorteverlof tot 5 weken mogelijk maakt tegen een vergoeding van 70% van het salaris voor de partner. Hierdoor zullen alleen gezinnen die het zich kunnen veroorloven gebruik maken van deze mogelijkheden en is de kans groot dat de ongelijke verdeling van betaald werk en onbetaalde zorg zich voortzet.

Waarom maakt de overheid, als zij in willen zetten op gelijkheid, het aanvullend geboorte en ouderschapsverlof niet 100% vergoed uit algemene middelen? Een maatschappelijk belang moet niet worden toegeschoven naar werkgever en werknemer. FME verwijst hierbij ook naar het SER-advies 'Optimalisering verlof na geboorte kind' waarin wordt bepleit om in de financieringsregeling de overheidsverantwoordelijkheid tot uiting te laten komen en het wetsvoorstel niet te dekken door een verhoging van de Aof-premie.