Besluit acute zorg Wkkgz

Reactie

Naam www.knmp.nl (drs. Henk Vermaat)
Plaats 's-Gravenhage
Datum 15 januari 2019

Vraag1

1. Worden in deze algemene maatregel van bestuur de juiste categorieën van zorgaanbieders aangewezen?
Acute zorg is omschreven in artikel IA als ‘zorg in verband met een ervaren of geobserveerde mogelijk ernstige of een op korte termijn levensbedreigende situatie als gevolg van een gezondheidsprobleem of letsel dat plotseling is ontstaan’. Acute zorg is dus niet tijdstip gebonden. De toevoeging bij aanbieders van farmaceutische zorg ‘in de avond, de nacht en op zondag’ is in relatie tot acute zorg feitelijk onjuist en verwarrend.

Artikel 8A.1 g zou dan als volgt aangepast moeten worden: aanbieders van farmaceutische zorg.

Vraag2

2. Zijn de taken van het regionaal overleg acute zorgketen goed omschreven (artikel 8A.2 met toelichting, paragrafen 5 en 6 van de toelichting)?
In paragraaf 5 wordt gewezen op ‘een goede afstemming en samenwerking in de keten alsmede met partijen die onnodige instroom in de keten kunnen beperken of de uitstroom uit de keten kunnen bevorderen ‘. Hoewel hier impliciet gewezen wordt op goede samenwerking en afstemming binnen eerste lijn, in het bijzonder huisarts en openbaar apotheker, verdient het aanbeveling deze samenwerking expliciet te benoemen. Acute zorg kan zich elk moment van de dag, elke dag van de week aandienen. In het grootste deel van de tijd zal bij acute zorg een beroep gedaan worden op het reguliere aanbod van huisartsenzorg en farmaceutische zorg. Ook bij uitstroom zal op deze basis infrastructuur een beroep gedaan worden.

Toelichting paragraaf 5, eerste regel zou dan als volgt aangepast moeten worden: ‘(…) een goede afstemming en samenwerking in de keten alsmede met partijen – zoals aanbieders van huisartsenzorg en farmaceutische zorg - die onnodige instroom in de keten kunnen beperken of de uitstroom uit de keten kunnen bevorderen ‘.

Vraag3

3. Welke suggesties hebt u verder ten aanzien van de algemene maatregel van bestuur?
Waar een patiënt met acute klachten terecht kan hangt af van het tijdstip van de dag. Het is essentieel dat ketenpartners in de spoedzorg vanuit dezelfde visie optimaal samenwerken. Zowel de patiënt als de zorgverleners moeten weten wat zij van elkaar kunnen verwachten. Deze notie, onder woorden gebracht in het NHG-Standpunt Huisarts en spoedzorg (2013), is één van de uitgangspunten van de thans door de KNMP ontwikkelde Ketenbrede bereikbaarheidsnorm farmaceutische spoedzorg.

Voor optimale acute zorg en zorg bij crises is een goede basisinfrastructuur voor spoedzorg een noodzakelijke voorwaarde. Aanbevolen wordt om in de AMvB direct te verwijzen naar de spoedzorg door huisartsen en apothekers.

Vraag4

4. Hebt u nog overige opmerkingen?

Niet vergeten moet worden dat voor farmaceutische zorg bij crisissituaties in korte tijd voor een groot aantal mensen geneesmiddelen beschikbaar moet zijn en ter hand worden gesteld. Hiervoor zijn goede afspraken en beproefde procedures met ziekenhuis- en openbare apotheken noodzakelijk.