Wetsvoorstel dubbele bemiddelingskosten

Reactie

Naam MSRE K.M. van Dompselaar
Plaats Groningen
Datum 16 juni 2014

Vraag1

Wilt u een reactie geven op het wetsvoorstel en/of de toelichting dan kunt u dat hierna doen
Beste heer/mevrouw,

Hierbij wil ik graag reageren op het wetsvoorstel voor dubbele bemiddelingskosten.

Ik begrijp uit dit wetsvoorstel dat het niet meer mogelijk moet zijn om courtage in rekening te brengen bij zowel huurder als verhuurder. Dit zou tenslotte belangenverstrengeling kunnen zijn. Aan de andere kant moet je je afvragen of dit een juiste oplossing is. Meer dan eens zijn eigenaar bereid om een deel van de kosten voor zijn rekening te nemen (bijvoorbeeld voor het opmaken van het procesverbaal of voor marketingkosten). Wetgeving maakt dit echter onmogelijk.

Ik ben van mening dat een makelaar vrij moet zijn in de keuze voor wie hij optreedt (huurder of verhuurder) en aan wij hij courtage in rekening brengt. Andersom is de huurder ook vrij om de keuze te maken of hij met een bepaalde makelaar in zee gaat. Ik zie niet in waarom er geen courtage in rekening mag worden gebracht bij de huurder indien er vooraf duidelijke afspraken worden gemaakt over wat een makelaar doet (en niet doet). De makelaar levert tenslotte een dienst en het lijkt me niet meer dan redelijk dat daar kosten in rekening voor worden gebracht. Op het moment dat je een huis gaat kopen is dat niet anders. Het in rekening brengen van courtage lijkt mij niet het probleem, de kwaliteit van de makelaars wellicht wel.

Verder is het onzin om te stellen dat de verhuurder opdrachtgever is op het moment dat een woning op de website worden geplaatst. Het bemiddelingsproces start immers niet op het moment dat de woning van een verhuurder op internet wordt gepubliceerd.

Als laatst denk ik dat je als huurder blij moet zijn dat er vele makelaars zijn die een huurder aan de hand nemen in het huurproces. Het huren van een (eerste) woning is vaak een belangrijke beslissing waarbij vele huishoudens niet wegwijs in zijn. Indien makelaars geen bestaansmogelijkheid meer hebben (omdat veel eigenaren van vastgoed de verhuur zelf gaan regelen) zal dit twee gevolgen hebben: 1. duizenden ontslagen en faillissementen en 2. Huurders moeten direct bij de eigenaar huren. We gaan dan weer terug naar de tijd waarbij 20 mensen tegelijkertijd door de woning werden geloosd, degene met het hoogste bod de woning krijg (uiteraard rekening houdend met het puntenstelsel), en er getekend moet worden bij het kruisje.

Met vriendelijke groet,
Krista van Dompselaar