Wet herinvoering basisbeurs hoger onderwijs

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 20 mei 2022

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel herinvoeren basisbeurs? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Het leenstelsel zorgt voor een vergroting van de ongelijkheid in de samenleving. Kinderen van rijke ouders zijn niet genoodzaakt om te lenen, en kunnen in sommige gevallen zelfs maximaal lenen om dit geld vervolgens te beleggen. Als ze dan hun “schuld” moeten terugbetalen, hebben ze winst gemaakt op het leenstelsel. Natuurlijk zou dit bij de basisbeurs ook het geval kunnen zijn, alleen zijn de nadelen voor kinderen zonder rijke ouders aanzien vervelender bij het leenstelsel.
Naast de voor de hand liggende mentale problemen die studenten ervaren door de stress van een schuld opbouwen (die zijn er genoeg), zorgt het leenstelsel ervoor dat scholieren en studenten studie keuzes maken die gericht zijn op geld verdienen én zo min mogelijk kosten maken. Als de jongeren de toekomst van Nederland zijn, dan heeft de overheid een goede manier gevonden om een generatie te creëren die bang is zijn ambitie achterna te gaan. Studeren of stage in het buitenland is alleen weggelegd voor de rijken door de invoering van het leenstelsel. Of iemand moet bereid zijn om 60k schuld op te bouwen. Maar “kinderen” van 18 jaar oud hebben nooit voorlichting gekregen over schuld opbouwen, over wat eventuele financiële gevolgen zijn van lenen. “Let op, geld lenen kost geld” dekt de lading gewoon niet.

De meeste stages in Nederland zijn onbetaald of slechts een schamele stagevergoeding van een paar honderd euro per maand. Al voor deze inflatie, is dat niet genoeg om rond te komen in de grote studentensteden.

Vraag2

De basisbeurs wordt opnieuw ingevoerd per studiejaar 2023/2024. Het voorstel is dat de basisbeurs niet automatisch wordt toegekend, maar dat álle studenten zelf een aanvraag moeten indienen om een basisbeurs te kunnen ontvangen. Denkt u dat deze aanvraag tot problemen zal leiden bij studenten?
Nou komen we aan bij de compensatie. Al het bovengenoemde is al erg genoeg, het leenstelsel wás al een grote vergissing en een manier om een generatie de schulden in te werken en de ongelijkheid te vergroten, maar het feit dat deze zelfde studenten maar rond de €1400 schuld krijgen is rechtuit misdadig. Het kán niet. Als je kijkt naar wat de gevolgen zijn van het leenstelsel, de enorme druk die op studenten is komen te liggen, kan je niet zeggen dat €1400 genoeg is. Studeren hoort een tijd te zijn dat jongeren zich ontplooien en oriënteren. Persoonlijk ken ik mensen die noodgedwongen thuis blijven wonen tot hun 24ste omdat ze niet willen lenen, of studenten die in de 50k schuld zitten omdat ze wetenschappelijke stages doen in een lab. Deze generatie studenten verdient meer dan nog geen 1,5k compensatie. Dat bedrag is bijna geen compensatie te noemen. Het is een pleister voor een grote wond van een openhartoperatie, zo moet het gezien worden. Het allerergste aan dit verhaal is ook nog, dat er niks terecht is gekomen van de beloofde “investeringen” in het onderwijs. De overheid is niet open geweest over waar die miljarden zijn beland. Maar elke student in Nederland kan beamen dat zij er niks van gemerkt hebben.

Het is een grote stap dat de basisbeurs weer wordt ingevoerd. Maar de overheid moet eerlijke compensatie bieden. Studenten zijn niet een groep die zomaar kunnen worden weggezet met een lagere basisbeurs dan 5 jaar terug en geen compensatie. Studenten zijn de toekomst van een land. De volgende, en enige correcte stap, is eerlijke compensatie bieden van minimaal 10k per student. Dat is wat deze groep verdient. Het leenstelsel heeft gefaald en deze groep moet niet met torenhoge schulden blijven zitten voor de komende 30 jaar. Dit is de verantwoordelijkheid van de overheid.