Wet acceptatie buitenlandse APK

Reactie

Naam van Abeelen APK (ing MWJ van Abeelen)
Plaats Hilvarenbeek
Datum 31 maart 2019

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? Op alle onderdelen van de concept-wet en de toelichting kan worden gereageerd.
Dit wetsvoorstel gaat verschillende negatieve effecten veroorzaken voor zowel de verkeersveiligheid als het Nederlandse bedrijfsleven. In het voorstel wordt de verwachting geuit dat er relatief weinig Nederlandse voertuigen over de grens zullen gaan om daar gekeurd te worden. Deze verwachting lijkt realistisch voor personenvoertuigen, maar geheel onrealistisch voor het beroepsgoederenvervoer. Wanneer blijkt dat in een bepaald land het 'makkelijker' is om door de keuring te komen (minder strenge regelgeving, minder nauwkeurige keurmeester), dan zal dit snel genoeg door transportbedrijven herkend worden. De geschiedenis leert dat ieder voordeel telt in die branche (denk aan tachograaf-manipulatie, waar de regelgeving steeds aangepast moet worden om dit tegen te gaan) en mijn verwachting is dan ook dat er met Nederlandse voertuigen massaal gekozen gaat worden voor de makkelijkste weg en daarmee veel voertuigen het Nederlandse keuringsregime ontduiken. Hierdoor kan de RDW niet meer één van haar belangrijkste taken uitvoeren: toezicht houden op de APK en daarmee de technische staat van het Nederlandse wagenpark. Met het verdwijnen van deze keuringen naar het buitenland, lopen Nederlandse keuringsinstantie, die veel moeten investeren om te kunnen en mogen keuren, een substantiële groep keuringen mis.
Kijkende naar de staat van veel vrachtwagens uit Oost-Europa, kan het niet zo zijn dat de Nederlandse overheid genoegen neemt met het keuringsregime dat in die landen geldt.
Het accepteren van een buitenlandse keuring i.p.v. de Nederlandse APK is mijn inziens uitsluitend acceptabel en zelfs een vooruitgang als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- de keuringseisen zijn in heel Europa exact gelijk;
- alle Europese voertuigen kunnen in ieder Europese lidstaat gekeurd worden;
De eenzijdige erkenning door Nederland van buitenlandse keuringen voor Nederlandse voertuigen is een stap te vroeg en in de verkeerde richting.