Aanvullingsregeling geluid Omgevingswet

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Heerlen
Datum 13 juli 2020

Vraag1

Hebt u opmerkingen over de concept-aanvullingsregeling?
Het is mogelijk om op alle onderdelen van de ontwerpregeling en de bijbehorende nota van toelichting een reactie in te brengen. Indien mogelijk, graag uw reactie rubriceren per thema.

Let op: De consultatie van deel 1 en deel 2 geldt alleen voor de AANVULLINGEN van de Omgevingsregeling, die met revisies zijn aangegeven. Voor de volledigheid zijn ook de ongewijzigde delen van de Omgevingsregeling opgenomen, maar die liggen NIET ter consultatie. De Omgevingsregeling is immers al ter consultatie gelegd en is sinds 22 november 2019 officieel gepubliceerd.
Geachte lezer,

ik ben als gevolg van geluidsoverlast te uitgeput om gedetailleerd in te gaan op de consultatie en wil daarom een algemene reactie geven:
ik wil u dringend verzoeken om bij uw overwegingen de invloed van laagfrequent geluid op gezondheid en welzijn mee te wegen. De huidige en aanstaande wetgeving voorziet niet in normen die recht doen aan de enorme impact die laagfrequent geluid kan hebben op de gezondheid en het welbevinden van mensen. Als gevolg daarvan neemt dit verschijnsel allengs grotere proporties aan, wat zich dan ook weerspiegelt in het aantal mensen dat lijdt aan slaapverstoring, hartklachten, een verstoord immuunsysteem, cognitieve klachten, stressklachten en depressiviteit. Naast omvangrijke gezondheidsschade en sterk afgenomen welbevinden leidt overlast door laagfrequent geluid tot significante financiële en maatschappelijke schade. Gehinderden worden ziek, vallen uit uit werk, doen een beroep op de gezondheidszorg en op ziekte- en werkloosheidsuitkeringen.
Ik wil u bij dezen dan ook aanspreken op de zorgplicht die u heeft naar burgers, en u dringend verzoeken geluidsgerelateerde wetgeving zodanig in te richten dat burgers beschermd worden tegen het fenomeen laagfrequent geluid. Deze problematiek speelt al jaren maar er is nu een grens bereikt. Indien er nu niet adequaat wordt gehandeld zal het aantal gehinderden de komende jaren fors toenemen, en aangezien de installaties en infrastructuur die laagfrequent geluid veroorzaken niet eenvoudig weggenomen kunnen worden als zij eenmaal ingericht zijn zal dit de komende jaren leiden tot een vrijwel onoplosbaar probleem.

PS Als illustratie voeg ik het meldingenrapport bij van de St. Laagfrequent Geluid zodat u een indruk kunt krijgen van de ernst van de klachten die veroorzaakt worden door overlast door laagfrequent geluid. De aantallen weerspiegelen geenszins het aantal mensen dat onderhevig is aan laagfrequent geluid, volgens het RIVM lijden naar schatting 350.000 mensen in Nederland onder laagfrequent geluid.

Bijlage