Aanvullende raadpleging Balanced Approach Schiphol

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Wateringen
Datum 12 juni 2024

Vraag1

1. Wat vindt u van de stapsgewijze invoering van de maatregelen in drie fasen en het bijbehorende tempo?
2. Wat vindt u van de nieuwe en aangepaste maatregelen (fase 1 en 2) die worden voorgesteld om het geluidsdoel te behalen?
1. Het invoeren van de maatregelen moet langer van tevoren gecommuniceerd worden, zodat de luchtvaartmaatschappijen hun strategie tijdig kunnen aanpassen. De levering van nieuwe stillere en schonere vliegtuigen duurt immers jaren en het aanpassen van de dienstregeling is een enorme klus. KLM heeft al nieuwe vliegtuigen in bestelling staan en kan de levering niet verspoedigen.

2. Sommige maatregelen zullen tot gevolg hebben dat passagiers kiezen voor andere luchthavens in Europa, wat uiteindelijk niet leidt tot een constructieve oplossing voor het klimaat, maar slechts een verschuiving is. Daarnaast kunnen andere landen, zoals de Verenigde Staten, sancties opleggen op Nederlandse luchtvaartmaatschappijen met enorme financiele consequenties. Het is begrijpelijk dat we moeten zorgen voor een beter mileu, maar dit moet op een grotere schaal afgesproken worden. In ieder geval op Europees niveau, maar liever nog wereldwijd.