Actualisatie regels industriële emissies

Reactie

Naam Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (dhr Roland Bernhard)
Plaats Den Haag
Datum 29 maart 2021

Vraag1

Op alle onderdelen wordt een reactie gevraagd.

Voor het aanscherpen van de emissiegrenswaarden van biomassacentrales vragen we u ook specifiek te reageren op de volgende vragen:

De emissiegrenswaarden voor SO2 worden voor ketels van 0,5-5MWth aangescherpt van 200 naar 60 mg/Nm3. Deze emissiegrenswaarde is gekozen op basis van de rapporten van TNO en DNV GL/ProBiomass. Daarbij is ook gekeken naar het doel van actualisatie, het zoveel als mogelijk beperken van emissies naar de lucht en de technische en economische haalbaarheid. Voldoet de aanscherping tot 60 mg/Nm3 aan bovengenoemde doelen? Of voldoet een aanscherping naar 100 mg/Nm3 beter aan het doel? Kunt u dit onderbouwen?

Voor het invoeren van de vergunningplicht voor biomassacentrales < 15 MW vragen we u ook specifiek te reageren op de volgende vragen:
De vergunningplicht voor biomassacentrales wordt opnieuw ingevoerd voor installaties < 15 MW. Geeft u de voorkeur aan een vergunningplicht met een ondergrens vanaf 0,1 MW of vanaf 0,5 MW? Kunt u aangeven waarom de ene ondergrens de voorkeur heeft boven de andere ondergrens?
Geachte heer/mevrouw,

Hierbij ontvangt u de inzending op de consultatie "Actualisatie regels industriële emissie" van de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) . We sluiten ons aan bij de reactie van VNO-NCW en MKB Nederland op de "Actualisatie regels industriële emissie" tegen het achtergrond van het Schone Lucht Akkoord. Deze steunt onder meer op de analyse van PwC m.b.t. kapitaalskosten. Dit rapport ontvangt u in de bijlage. Het PwC rapport mag openbaar worden gemaakt.

Met vriendelijke groet,
Roland Bernhard

Adjunct directeur raffinage
Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie

Bijlage