Actualisatie regels industriële emissies

Reactie

Naam Modint (dhr P.C. Koppert)
Plaats Zeist
Datum 29 maart 2021

Vraag1

Op alle onderdelen wordt een reactie gevraagd.

Voor het aanscherpen van de emissiegrenswaarden van biomassacentrales vragen we u ook specifiek te reageren op de volgende vragen:

De emissiegrenswaarden voor SO2 worden voor ketels van 0,5-5MWth aangescherpt van 200 naar 60 mg/Nm3. Deze emissiegrenswaarde is gekozen op basis van de rapporten van TNO en DNV GL/ProBiomass. Daarbij is ook gekeken naar het doel van actualisatie, het zoveel als mogelijk beperken van emissies naar de lucht en de technische en economische haalbaarheid. Voldoet de aanscherping tot 60 mg/Nm3 aan bovengenoemde doelen? Of voldoet een aanscherping naar 100 mg/Nm3 beter aan het doel? Kunt u dit onderbouwen?

Voor het invoeren van de vergunningplicht voor biomassacentrales < 15 MW vragen we u ook specifiek te reageren op de volgende vragen:
De vergunningplicht voor biomassacentrales wordt opnieuw ingevoerd voor installaties < 15 MW. Geeft u de voorkeur aan een vergunningplicht met een ondergrens vanaf 0,1 MW of vanaf 0,5 MW? Kunt u aangeven waarom de ene ondergrens de voorkeur heeft boven de andere ondergrens?
Geachte mevrouw/meneer,

Bijgaand stuur ik hierbij de Modint reactie voor de tapijt en textiel industrie in Nederland op het voornemen om de emissiegrenswaarde (EGW) voor ammoniak (NH3).

Gelet op de vandaag aflopende reactie termijn en het nog lopende onderzoek in de tapijt- en textielsector naar de haalbaarheid van de voorgenomen aanscherping (zie hieronder) verzoek ik u om nog enig uitstel te betrachten om de conclusies van ons haalbaarheidsonderzoek in te dienen. De afronding daarvan verwachten wij binnen 6 weken.

Lopend onderzoek naar technische haalbaarheid en financiële consequenties
Enkele bedrijven in onze branche zijn momenteel bezig om:
1) de technische haalbaarheid vast te stellen bij toepassen van een na-geschakelde techniek (in casu een gaswasser) voor de emissie van ammoniak (NH3) en;
2) om de kosten hiervan inzichtelijk te krijgen.

De haalbaarheid van de voorgestelde EGW van 5 mg/Mm3 middels na-geschakelde gaswassing is met name onderwerp van onderzoek in relatie tot de hoge temperatuur van de ammoniak-houdende afgassen. Terug koelen lijkt noodzakelijk. In combinatie met de gaswassing leidt dit onvermijdelijk tot hogere kosten. Dit onderzoek loopt momenteel nog en wordt naar verwachting binnen zes weken afgerond. Indien de na-geschakelde techniek technisch toepasbaar is, dan vindt ook het bepalen van de financiële consequenties plaats.

Nadere toelichting treft u in bijlage aan.

Bijlage