Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'

Reactie

Naam dhr Gertjan Voort
Plaats RIJNSBURG
Datum 15 december 2020

Vraag1

Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?

ja zeker. Het is nu een ratjetoe van zorgverleners, kijk naar de jeugdzorg. Als een kind speciale zorg nodig heeft en uit huis geplaatst wordt en dan binnen enkele jaren ontelbare persoonlijke begeleiders heeft gehad hoe krijgt zo'n kind dan ooit het vertrouwen terug.
De zorg is door Den Haag natuurlijk ook heel makkelijk over de schutting bij de gemeentes neergegooid, en daar bovenop ook nog eens een bezuiniging doorgevoerd. Vind iemand het gek dat het dan niet, liever gezegd helemaal niet, georganiseerd is en er geld te kort is. De geestelijke gezondheidszorg is knudde en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Wij zijn in Nederland door al die bezuinigen een wachtlijstverzorgingsstaat geworden. Mede veroorzaakt door de bezuinigingen en de marktwerking in de ziekenfondsverzekering. Hoezo concurrentie met marktwerking, die verzekeringsmaatschappijen maken onderling afspraken (die wij niet zien of weten) over de hoogte van de premie en aanvullende verzekeringen. Het verschil is niet voor niks zo klein.

Vraag2

Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
De zorg gaat over veel te veel "schijven" nu. Iedereen wil nu wat te zeggen en denkt dat zij hun organisatie het beter weet en bepalend is.
Den Haag moet de regie weer terug pakken, moet er geld bij doen en de marktwerking verbannen.
Als een Shell werknemer ( groot verdiener) bijna 500 euro collectieviteitskorting krijgt bij zilverenkruis en iemand (Jan Modaal of minder) die bij een kleine baas werkt 171 euro korting krijgt bij dat zelfde zilverenkruis gaat er toch iets goed mis denk ik. Afschaffen die kortingen en naar inkomen laten betalen. De sterkste schouders de grootste lasten (wat een cliché). Het Zorgsysteem moet radicaal op de schop. Zelf in mijn omgeving meegemaakt, schoonvader wordt aan 1 bijna blindoog geopereerd, zo ver zo goed. De specialist geeft de man oog druppels mee. Het oog gaat goed vooruit en zicht wordt beter. Nog steeds oogdruppels 8 x op een dag. Schoonmoeder druppelt en schoonvader zijn oogleden maar naar beneden trekken. En dit jaren lang en maar terug op controle bij de specialist. De man heeft een gewoon een spoor getrokken in het linoleum. Toch elke keer weer terug voor controle bij de specialist en dit jaren achtereen tot aan de dag van zijn dood toe. De man heeft zijn oogleden zo vaak naar beneden getrokken dat die oogleden open bleven staan (hangen). De man wederom op controle en hoorde ik hem daarna zeggen heb nieuw soort druppels en ik moet blijven druppelen. Toen ging er bij mij een lampje branden, die specialist ziet natuurlijk ook dat die oogleden hangen en open staan, dan kan er makkelijk vuil in dus druppels tegen ontstekingen natuurlijk en steeds terug blijven komen bij de specialist. En dat is maar 1 verhaal. Hierdoor lopen de kosten zo vreselijk uit hand. Want die specialist "schrijft" wel. Iemand had mijn schoonvader een goede manier aan moeten leren hoe hij zijn oog had kunnen druppelen. Had hij bij de huisarts op controle kunnen gaan en misschien 1 x in het jaar als de huisarts dit nodig had geacht bij de specialist langs kunnen gaan. Hoe makkelijk en goedkoop kan het zijn.

Vraag3

Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
Alle opties en nog veel meer daarbij (zie boven relaas van mij op vraag 2). Den Haag moet meer het "veld" in en daar hun oor te luisteren leggen bij de "gewone" mensen. Bij het raadplegen van alleen specialisten en experts dan weten we al dat het flink geld gaat kosten want die rekenen hun eigen zak in.

Vraag4

Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
Den Haag de regie weer pakken. Veel minder loketten waar de mensen tussen heen en weer gestuurd worden. Bijvoorbeeld voor jeugdzorg 1 aanmeldloket. Dat precies weet wat waar naar welke persoon of instelling het betreffende probleem naartoe moet. Er mag niks en niemand meer tussen de wal en schip vallen wat nu regelmatig aan de hand is. Beter opgeleid personeel (gespecialiseerd in het onderwerp) bij het aanmeldloket scheelt al heel veel het bekende kastje en de muur gestuur. En dit in alle disciplines van de zorg . Kost in eerste instantie geld maar gaat zich dik en dubbel terug verdienen.

Vraag5

Welke beleidsopties ontbreken er nog?
Veel.
In het veld gaan vragen wat voor beleidsopties er ontbreken. Nu is consultatie via mail leuk maar is beperkt. Het land in en de mensen (gewone burgers met interesse) dit gaan vragen, hebben ideeën zat en vaak goede ook. Die goede ideeën worden nu gemist omdat er door Den Haag te weinig naar gezocht en geluisterd wordt.