Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Oss
Datum 15 december 2020

Vraag1

Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?

Er moet veel in de zorg gebeuren ik denk dat de drie thema's nog maar een klein deel van het probleem omvatten, maar er moet zeker mee gewerkt worden.

Vraag2

Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Om de zorg te verbeteren zal zo ie zo een betere vergoeding van zorgmedewerkers nodig zijn. Nu maken zij vaak de switch naar fabrikanten en andere grote firma's waar ze meer kunnen verdienen.

Daarnaast moet er gekeken worden naar een vergoeding voor coaches. Stress, burn out en life style coaches die een opleiding geaccrediteerd door CRKBO, BATC, CAT of een andere HBO niveau certificering hebben. Zij kunnen namelijk erg veel bijdragen aan het stuk werkplezier en preventie. Een burn out voorkomen is vaak lastig omdat mensen niet snel zelf aan de bel trekken, maar door preventieve programma's te bieden pik je de mensen die in de problemen dreigen te komen er wel eerder uit.

Vraag3

Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
Beter benutten ervaringsdeskundigheid patiënten en cliënten. Geef mensen die bij kunnen dragen aan herstel en ook preventie door hun eigen verhalen te delen en mensen te begeleiden in hun situatie. Geef daar de ervaringsdeskundigen ook een normale vergoeding voor.

Meer tijd voor het gesprek in de spreekkamer en samen beslissen. De zorg is nu veel te gehaast waardoor verkeerde diagnoses gesteld worden en meer schade dan goeds wordt aangericht. Het wordt tijd voor een meer menselijke aanpak.

Doorlichting van het basispakket op effectiviteit en waarde voor de patiënt. Zorg dat er vergoedingen zijn voor preventieve zorg, daar ben je op de lange termijn minder door kwijt. Verhoog vergoedingen voor fysio, coaching, psychologie, chiropractoren en andere diensten die het zorg systeem niet direct onder druk zetten, maar wel helpen bij het voorkomen van langdurige klachten.

De (over)stap naar de zorg stimuleren. Zorg dat de overstap haalbaar is qua salaris. Ik zoek al jaren naar een overstap mogelijkheid, maar met mijn huidige salaris wat echt niet gigantisch hoog is kom ik nergens binnen.

Meer zeggenschap van zorgprofessionals. Dit is een heel belangrijke, nu worden zorgprofessionals geleefd door hun manager, planner en andere verantwoordelijken. Knip een deel van de top eruit en het wordt een stuk dragelijker voor de werkvloer.

Vraag4

Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
Ik heb er hierboven al een aantal benoemd en behandeld. Hier volgen er nog een paar
Bevorderen van eigen regie. Dit is een hele goede, maar zorg er wel voor dat er voldoende begeleiding is op de reis naar de zelfredzaamheid toe. 20 afspraken bij een psycholoog helpt niemand van zijn ptss af bijvoorbeeld. Zorg dat de zorg en de preventieve zorg goede en voldoende hulp bieden.

Gezondheid op het werk. Denk hierbij ook aan de verhouding thuis en werk, want die ligt bij veel mensen erg scheef. Er zijn nog steeds mensen die meer dan 60 uur per week werken. Dat zou simpelweg verboden moeten worden. Het zou goed zijn als de overheid subsidies geeft voor het aanbieden van fruit, vegan en vegetarisch eten, beweegprogramma's etc op de werkvloer.

Congruente inkoop. Hier zou de overheid veel meer bij moeten faciliteren. Alle pharma die woekerprijzen vraag voor medicatie de deur uit en de deur open voor het ontwikkelen van goede en betaalbare medicijnen.

Capaciteitsregulering. Dit geldt niet alleen voor middelen en benodigdheden, maar ook voor patiënten. Als ziekenhuis a vol is en b heeft nog ruimte moet het doorsturen van de patiënt gestimuleerd worden. Zo kan er optimaal gebruik worden gemaakt van alle zorgaanbieders.

Vraag5

Welke beleidsopties ontbreken er nog?
Er moet gesneden worden in wat zorgverzekeraars mogen verdienen. De miljoenen die daar naar toe gaan staan niet verhouding met de kosten van de zorg. Alle zorgverzekeraars zouden geen winst mogen maken. inkomsten - vergoedingen - operationele en personeelskosten = 0 Dat is wat er zou moeten gebeuren.

Ook zijn er bedrijven die bijvoorbeeld 150 euro per maand rekenen voor een paar zuurstofflessen die bij iemand met clusterhoofdpijn staan waar ze niet maandelijks naar toe hoeven en die 150 euro dus totaal buiten proportioneel zijn voor de geleverde dienst. Dit soort roof van verzekeringsgeld zou ook aangepakt moeten worden. Dat geeft weer ruimte voor zorg op andere plaatsen.