Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'

Reactie

Naam Schweig Healthy Marketing (Drs. J.J. Schweig)
Plaats Hoofddorp
Datum 31 januari 2021

Vraag1

Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?

Een algemene opmerking vooraf:
Ik vind dat veel beleidsopties nogal top-down vanuit de overheid gedreven. Waarom zijn de zorgorganisaties, de patiënt en de burger niet veel meer samen in de lead? Meer aandacht voor de rol van de burger/patiënt is naar mijn idee gewenst.

Zou palliatieve zorg niet ook een aandachtsgebied kunnen zijn (wellicht binnen preventie en gezondheid) dat ook meer aandacht verdient? De laatste zorgfase die door iedereen ervaren zal gaan worden. De dood als vanzelfsprekend onderdeel van het leven.

Vraag2

Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Knelpunt dat ik nog mis is de sterke verzuiling van de zorg, waardoor je als patiënt enorm lang met een probleem rond kan lopen zonder echt goed geholpen te worden. Wie coördineert het hele zoekproces en zorgt dat er holistisch naar de patiënt wordt gekeken? Goede begeleiding en coördinatie gaat veel geld opleveren en meer tevreden, beter en eerder geholpen patiënten.

Ik mis ik de noodzakelijke combinatie van reguliere en complementaire zorg. In combinatie met bovengenoemd punt onmisbaar voor effectieve behandelingen.

Vraag3

Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
Preventie en gezondheid
- Sturen op kernindicator gezondheid
- Bekostiging o.b.v. cliëntprofielen
Organisatie en regie
- Flexibele organisatievormen.
- Versterken van cliëntondersteuning.
- Ruimte voor domeinoverstijgende samenwerking.
- Vereenvoudiging van de overgangen tussen domeinen.
Vernieuwing en werkplezier
- Beter benutten van ervaringsdeskundigheid patiënten en cliënten.
- Meer zeggenschap zorgprofessionals.

Vraag4

Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
Positieve gezondheid en een holistische benadering van de burger/patiënt mag een belangrijke rol in de concretisering krijgen.

Vraag5

Welke beleidsopties ontbreken er nog?
Vernieuwing en werkplezier:
- Hier mis ik vernieuwing van de inhoud van de zorg door onderzoek en doorontwikkeling. Zorgvernieuwing gaat niet altijd over digitalisering en eHealth. Huidige dienstverlening is in samenspraak met patiënten heel goed op een eenvoudige manier te verbeteren.
- Ook mis ik een beleidsoptie: zorgverlener in balans. Hoe gaan we de zorgverleners in balans houden?
- En een beleidsoptie: leiderschap in de zorg. Veel zorgverleners vertrekken uit de zorg omdat zij zich door hun leidinggevende(n) niet ‘gehoord’ voelen.