Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'

Reactie

Naam Futures Studies (Prof.dr. W.J. de Ridder)
Plaats Oegstgeest
Datum 31 januari 2021

Vraag1

Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?

De discussienota ‘Zorg voor de Toekomst ’is een uitstekend document dat zich vooral richt op de analyse van de huidige problematiek in de zorg. De problematiek is zeer herkenbaar. Op verschillende plaatsen in de nota wordt gewezen op de mogelijkheden van de digitale ontwikkeling. Op veel meer plaatsen biedt digitalisering de oplossing voor de beschreven problematiek.

Vraag2

Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Het belangrijkste knelpunt in de digitalisering van de zorg is de snelheid waarmee deze technologie beschikbaar komt. Ook de onbekendheid met de mogelijkheden ervan en het gebrek aan aandacht voor zowel de positieve als de negatieve gevolgen hiervan, vertragende innovatie in de zorg. Met digitalisering krijg je een beter inzicht in de kwaliteit van de behandeling en in de mogelijkheden met betrekking tot preventie en gezondheidsbevordering. Digitalisering leidt niet alleen tot minder onnodige en niet zinnige zorg, maar ook tot een efficiëntere behandeling. De revenuen van de zogenoemde data-driven gezondheidszorg illustreren we met een toepassing op het gebied van de behandeling van leefstijlziekten.

Vraag3

Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
Regionale ontwikkeling is een belangrijke beleidsoptie. Wij zijn betrokken bij een tiental initiatief. Voor regionale data coöperaties waar geanonimiseerde zorgdata beschikbaar zijn. Deze data geven zorgverleners informatie om bij niet alledaagse behandelingen gebruik te maken van informatie die andere zorgverleners in hun praktijk hebben gegenereerd. Data zijn ook de basis om regionale afspraken te maken, onder andere met betrekking tot de taken en verantwoordelijkheden voor het organiseren van preventie.

Vraag4

Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
De preventie en behandeling van leefstijlziekten zijn een goede start voor een integrale benadering van de digitalisering in de zorg. Je kunt binnen zes maanden harder resultaten presenteren (30 - 40% van de diabetes 2 patiënten die in de pilot deelnemen zijn in zes maanden medicijnvrij).
We nodigen de overheid en zorgverzekeraars uit om samen met ons de ontwikkeling van data coöperaties samen in kaart te brengen om de grote potentie van deze ontwikkeling voor de zorg aan te geven. Ook nodigen wij het ministerie uit om te participeren in de onderhanden ontwikkeling van de diabetes2 datacoop.

Vraag5

Welke beleidsopties ontbreken er nog?
De Zorg heeft een eigen visie op de digitale ontwikkeling nodig. Om tot een dergelijke visie te komen beschrijven we in onze bijdrage een veelgebruikte strategie die in veel sectoren van de economie goede resultaten laten zien. Vervolgens stellen we voor een Deltaplan voor de zorg te schrijven. Dit is een model dat steeds meer navolging krijgt, onder andere bij het Ministerie van Financiën waar al wordt gesproken van een Deltaplan voor de bestrijding van fraude en witwassen. Op deze wijze kan je een geïntegreerd beeld van de Toekomst van de Zorg maken.

Bijlage