Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'

Reactie

Naam Hanzehogeschool Groningen (MSc HG Erenstein)
Plaats Groningen
Datum 8 januari 2021

Vraag1

Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?

Zeker de onderdelen *preventie*, *vernieuwing* en *werkplezier*

Vraag2

Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
O&R; De afgelopen jaren heb ik verschillende keren gezien dat de concurentie tussen ziekenhuizen (helaas begrijpelijk) leidt tot een beperking in mogelijk innovaties door beperkte samenwerking/beschikbaarheid van data.

Werkplezier; AI heeft de mogelijkheid veel taken over te nemen, hier liggen kansen voor werkdrukverlichting maar ook voor het wegnemen van taken waar zorgprofessionals 'energie' uit halen omdat, hoewel eenvoudig, hen dichter in contact brengen met hun cliënt/patiënt.

Vraag3

Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
V&W; Werkdrukverlichting is op korte termijn (< 5jr) een belangrijk punt voor het behoudt van de zorg, op lange termijn moet er met nadruk ingezet worden op scholing/aantrekken (>5jr)

Vraag4

Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
Op korte termijn een duidelijke steun *uitspreken* en hier actie op voeren richting het behoudt van de zorgprofessionals. Dit heeft een positieve invloed op de heersende moraal én stimuleert de toekomstige professionals om een studie in de zorg te kiezen of een overstap te maken.

De onderwaardering voert op veel vlakken nu de boventoon, dit is een probleem op korte- en lange termijn.

Vraag5

Welke beleidsopties ontbreken er nog?
Uitspreken en tonen van waardering richting zorgprofessionals, dit is op dit moment helaas een terugkerende negatieve discussie die het behoud en aantrekking van zorgprofessionals belemmerd.