Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'

Reactie

Naam pmm bakens
Plaats den haag
Datum 23 december 2020

Vraag1

Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?

Preventie is veruit het meest belangrijke thema.

Vraag2

Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Een aantal knelpunten is duidelijk, langer bestaand en ook in andere 'beleids'stukken benoemd. Dan is er een aantal knelpunten binnen de categorie 'fictie'. Deze komen voort uit 1 nadrukkelijk NIET genoemd knelpunt: het knelpunt van de BELEIDSDIARREE. Net als bij coaching (de ene helft van Nederland wordt door de andere helft gecoacht) lekt er een ongelofelijk groot deel van het totale budget van VWS weg in het riool van de beleidsmakers. De goedbedoelende en goedbetaalde ambtenaren, managers, consultants etc die voor veel geld weinig feitelijks toevoegen aan de (kwaliteit van) zorg. De stelselwijzigers, de discussienotaopstellers. Je kunt een probleem ook oplossen door het aan te pakken. Dat is uiteraard vloeken in de kerk van de projectmanagers, de transitiekundigen, de pdca adepten etc. Het wordt hoog tijd dat de mensen die aan de knoppen zitten, de huisartsen, de wijkverpleegkundigen, de jeugdwerkers en de casemanagers, veel meer invloed krijgen op hun werk. Raden van Toezicht bevolkt door beroepstoezichthouders slokken enorme bedragen op terwijl ze ver afstaan van het primaire proces. Enfin, u begrijpt vast wat ik bedoel (maar ik vrees dat dit vloeken in de kerk op weinig waardering kan rekenen!)

Vraag3

Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
Het is natuurlijk vragen naar de bekende weg en al jaaaaaaaaaaaaaaren bekend: wij doen veeeeeel te weinig aan preventie en sluiten de ogen voor de toenemende SEGVerschillen. Daar zijn geen beleidsopties voor nodig, dat is gewoon een kwestie van het roer omgooien en keuzes (durven) maken.

Vraag4

Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
Geef zoals bij vraag 3 gezegd de uitvoerenden in de zorg het roer in handen. Luister naar wat huisarts Joost Zaat al jaren in de Volkskrant in zijn column naar voren brengt. Volg succesmakers als Jos de Blok van Buurtzorg. En durf eens te experimenteren: school 50% van de beleidsmakers om tot zorgpersoneel, neem afscheid van de helft van het aantal niets aan de directe zorg toevoegende management/consultancy/beleidslagen.

Vraag5

Welke beleidsopties ontbreken er nog?
Vereenvoudig daar waar te vereenvoudigen is. Een voorbeeld: de ci Bos (weer zo'n commissie) zegt dat het goed zou zijn om wijkverpleegkundigen te laten bepalen wanneer iemand beter af is in een verpleeg of verzorgingshuis, in plaats van het mantra van zo lang mogelijk thuis steeds maar te volgen. Dat is natuurlijk een wijsheid als een KOE; dat weten we al jaren.
Laten we terugkeren naar de periode waarin de eerste lijn helder georganiseerd was: met veel gezondheidscentra waarin de vier kerndisciplines de wijk bedienden. Geef die disciplines volledige bevoegdheid terug over hun beroepsuitoefening. Herstel de fijnmazige situatie van de buurtcentra, die in het kader van de marktwerking met een pennenstreek werden overgelaten aan het 'burgerinitiatief' . Beschouw de gezondheidszorg als een collectief goed wat van bovenaf gestuurd wordt met veel zeggenschap voor de professionals op de werkvloer. Beschouw daarmee gepaard gaande uitgaven niet als kosten maar als investeringen.