Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'

Reactie

Naam EigenWijs in de Wijk (kathinka bruinsma)
Plaats Utrecht
Datum 14 januari 2021

Vraag1

Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?

De thema’s zijn heel herkenbaar en wij willen benadrukken dat het heel goed faciliteren van community-building rondom het thema opvoeden ook een belangrijk thema is. Dit sluit aan bij hetgeen in de nota benoemd wordt in de volgende zin: het heel sterk inzetten op meer focus op eigen regie, leefstijl en preventie, als ook om een krachtiger inzet op de aanpak van sociale problematiek.

Vraag2

Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Naast de genoemde knelpunten spelen er nog veel andere thema’s in het sociale domein die veel invloed hebben op de knelpunten die u signaleert. Het reikt te ver die nu allemaal expliciet te maken daarom het bijgesloten manifest “oproep tot meer ruimte voor community building en een andere focus op het sociaal beleid” wat op dit moment in het land breed gedeeld en onderschreven wordt.

Vraag3

Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
De kern van onze visie is dat in de sociale basis het thema opvoeden en dus de gewone opvoedvragen te weinig aandacht en plek heeft binnen het huidige preventiebeleid. Preventie wordt nu vooral gericht op problemen en niet op kansen. Als ouders onderling op basis van ervaringsdeskundigheid gewone opvoedvragen uitwisselen heeft dat een sterk preventieve werking is onze ervaring. Op een aantal plaatsen in Nederland versterken we de sociale basis middels community- building rondom het thema opvoeding en we zien daarvan positieve effecten bij ouders. Onze insteek is gericht op ervaring delen en zo vraagstukken met en voor ouders op te pakken zonder het te problematiseren. Indien nodig worden professionals gevraagd aan te sluiten op basis van hun specifieke deskundigheid. Wij geloven in de grote waarde van deze aanpak en dat het een vorm van effectieve preventie is. Een betere inbedding van preventie en eigen regie is o.i. een krachtige investering in de sociale basis en een effectieve inzet op een vroegtijdige aanpak van sociale vraagstukken. Dichtbij georganiseerd en aansluiten op de leefwereld van mensen. Dit sluit aan op de zin in de nota: Inzet op preventie en gezondheid kan een bijdrage leveren aan de betaalbaarheid van de zorg, doordat (zwaardere) zorg voorkomen wordt en doordat een betere gezondheid van mensen buiten de zorg tot economische voordelen leidt.

Vraag4

Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
n.a.v. het bijgevoegde manifest is in een rondetafelgesprek besproken met professionals uit het sociaal domein hoe de genoemde thema’s geconcretiseerd kunnen worden en ook is met meer dan 100 ouders gesproken over hun behoeftes. Onze suggestie is dat preventie middels community building rondom het thema opvoeden een nadrukkelijke plek moet krijgen in het gemeentelijk en landelijk beleid, daar geld aan besteed moet worden en dat welzijnsorganisaties hun focus verleggen en naast individuele hulpverlening ook inzet plegen op het op gang brengen van collectieve aanpak waarin het delen van ervaringsdeskundigheid centraal staat.

Bijlage