Discussiestuk 'Zorg voor de Toekomst'

Reactie

Naam De heer Bas Kuijten
Plaats Mierlo
Datum 30 december 2020

Vraag1

Herkent u zich in de drie thema’s als de thema’s waar de komende jaren meer verandering op nodig is?

Ja, ik heb het gevoel dat de thema's juist zijn. Wat mij echter opvalt is direct de enorme complexiteit die alleen al uit de Factsheets blijkt van de zorgindeling. Oftewel. Complexiteit is in mijn ogen het allerhoogste punt op de agenda wat voor slechtere zorg, duurdere zorg en complexere organisatie zorgt. En niet voor preventie, een krachtige sociale basis et cetera.

Vraag2

Herkent u de knelpunten die op (één van) de drie thema’s worden genoemd, of missen er nog belangrijke knelpunten?
Ik denk niet dat er iets mist>
Echter denk ik dat er meer aadacht aan Preventie gegeven zou mogen worden bij Scolen/Onderwijs. Dit vind ik onderbelicht.
We weten allemaal dat via scholing je echt ander gedrag kunt bewerkstelligen.
Het is mijn overtuiging dat elk kind dat veel stress thuis en/of op school ervaart, veel problemen veroorzaakt ( signaal afgeeft dat het niet gelukkig is) en kinderen en families die onder toezicht staan van Jeudzorg en andere psychosociale begeleiding, eerder geholpen kan worden om tot meer gezondheid, geluk, zelfvertrouwen en Happiness te komen.

Vraag3

Welke beleidsopties die genoemd worden bij de drie thema’s leveren volgens u een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van ons zorgstelsel?
Dat is simpel, Preventie & Gezondheid.
Ik kan wel zeggen Organisatie & Regie omdat hier in mijn ogen de meeste 'verborgen'en 'onnodige' kosten zitten doordat we op micro niveau de zorgmedewerker laten rapporteren en we veel te veel 'overheidkosten in de vorm van management' hebben, maar dat zal op teveel weerstand stuiten.
Voer regie alsof het je 'eigen geld' zou zijn zou ik zeggen bij Organisatie & Regie en kijk dan eens kritisch of je de Organisatie zo zou optuigen, met zoveel middle- en topmanagement of niet? Simpel vraag, simpel antwoord. Regie heeft ook met teveel Regels te maken. Niemand die een leider is en/of een instantie die leiderschap neemt. Bij de overheid werken Regelvolgers en Regeluitvoerders en geen Leiders. Als de politiek dan onduidelijk is zoals in de Wet Publieke Gezondheid, wat te lezen valt, dan kun je niet verwachten dat mensen die bij een Gemeente of ander orgaan werken, leidingevende capaciteiten zullen inzetten, als de regels hier niet helder in zijn. Zo is de cultuur zoals ik hem ken werkend met Overheden en als Burger. Voldoe aan de regels en dan is het OK.
Kortom, dat wespenest van verdeelde Verantwoordelijkheden, onduidelijkheid wie verantwoordelijk is en versnipperde zorgaanbieders die in een crisis situatie tot aan hun eigen voordeur kunnen gaan en niet verder.. dat is het langstdurende en lastige traject lijkt mij.
Preventie & Gezondheid zou mijn speerpunt zijn.

Vraag4

Heeft u concrete suggesties om bepaalde opties nader te concretiseren en praktisch vorm te geven?
Ja die heb ik. Weliswaar heb ik maar een beperkte kennis en enkel mijn eigen levenservaring, maar ik kan delen wat mij hierin ontzettend heeft geholpen als Mens om meer geluk in mijn leven te vinden. En dit deel ik graag, opdat er eens een totaal andere kijk en dus perspectief kan ontstaan.

Concreet:
Preventie start in mijn ogen bij Onderwijs en Scholing. In dat kader denk ik dat bijna alle Experts het er over eens zullen zijn dat bijna alle persoonlijke problemen van een mens (kind) zich ontwikkelen in de baarmoeder en daarna het 'stam'gezin.

Als hier door bewuste of zeer vaak Onbewuste redenen (geweld, misbruik, trauma's zoals door een dood geboren kind in gezin, miskraam, zelfmoord, adoptie, donorbaby's/alleenstaande moeder, depressieve gedachten en gevoelens bij een ouder, drugsgebruik door ouders) géén duidelijke vader- en moeder (rol)aanwezig is waarbij ook de vader en moeder de Verantwoordelijkheid die bij deze rol hoort op zich nemen. Dan ontstaat er automatisch altijd een Verstoorde relatie waarbij kinderen vaak teveel Verantwoordelijkheid nemen waardoor ze geen kind meer kunnen zijn.

Ik omschrijf dit vaak als Ouders die in een Volwassen lichaam zitten, maar emotioneel en energetisch nog vaak in een Kindrol schieten van "ik voel me niet gezien of gehoord en de 'ander/buitenwereld' is schuldig én Verantwoordelijk voor mijn gevoel. Vaak nemen Kinderen 'onbewust en blindelings'deze gewoonten en gedragingen over (zie incest, huiselijk geweld, zelfmoord --> ONBEWUST)
De dynamiek van een Stamgezin is ONBEWUST zo sterk dat iedereen in een gezin daarin wordt meegenomen. In het bijzonder de kinderen die Open staan voor hun Vader en Moeder en hen hierin volgen.
ALS er dan destructieve situaties zijn of hebben plaats gevonden dan is het Essentieel om dit Preventief en zo vroegmogelijk aan te pakken. Niet over te praten maar aan te pakken. Concreet, wat bedoel ik.

Het Fenomeen Familieopstellingen geeft deze Onbewuste drijfveren, patronen weer. Meer info...?

Vraag5

Welke beleidsopties ontbreken er nog?
Ik ben geen beleidsmaker en als niet beleidsmaker zou ik zeggen, stop met detail rapportage door zorgmedewerkers tot op microniveau, stop met teveel verantwoorden en geef hierin vertrouwen en doe regelmatig steeksproefsgewijs controles en geen Verantwoordelijkheid én Werkplezier terug aan de mensen die bij de bedden staan en onze ouderen mogen én willen verzorgen. Goede zorg begint veel meer in mijn ogen door met een bejaarde persoon een praatje te maken en deze persoon hiermee het gevoel te geven dat hij/zij gezien én gehoord wordt. Precies zoals het werkt bij een kind. Niet veel anders. Iedereen wil dit VOELEN en de mensen aan de bedden kunnen dit en zouden hier in mijn ogen meer tijd voor moeten hebben. Dat is in mijn ogen belangrijker dan precies op tijd een kous vervangen en dit binnen de gestelde tijd die hiervoor staat te doen. De Wash & Go mentaliteit die je overal hoort. Beiden mensen vinden dit niet fijn, maar ééntje wordt afgerekend hierop. En de ander indirect emotioneel. Zonde. Dit kan beter en was vroeger beter.

Bijlage