Besluit bescherming wolf en goudjakhals
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Ruinerwold
|
Datum
|
5 juni 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op de wijziging van het Besluit kwaliteit leefomgeving en van het Besluit activiteiten leefomgeving (bescherming wolf en goudjakhals)? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Geachte heer/mevrouw,
Met deze zienswijze wil ik bezwaar maken tegen het voornemen om de wolf op nationaal niveau onder strikte bescherming te plaatsen. Naar mijn mening is een dergelijke beschermingsstatus niet langer gerechtvaardigd en brengt deze ernstige negatieve gevolgen met zich mee voor mens, dier en landschap.
De wolf is inmiddels teruggekeerd naar Nederland en plant zich succesvol voort. De snelle verspreiding van de wolf in dichtbevolkte gebieden, met intensieve landbouw en veeteelt, leidt tot structurele schade, onrust en onveiligheid. De bescherming van de wolf botst op fundamentele wijze met andere belangen, zoals het welzijn van landbouwhuisdieren, de veiligheid van bewoners in buitengebieden, en de leefbaarheid van het platteland.
Er zijn inmiddels talloze meldingen van dodelijke aanvallen op schapen, pony’s en zelfs grotere hoefdieren. Ook zijn er incidenten geweest waarbij wolven amper schuw gedrag vertoonden tegenover mensen. De huidige beschermde status maakt het voor boeren, terreinbeheerders en gemeenten nagenoeg onmogelijk om effectief in te grijpen. Dit leidt tot frustratie, economische schade en verlies van draagvlak voor natuurbeleid.
Een effectieve bescherming van de wolf is bovendien strijdig met het proportionaliteitsbeginsel. Wanneer de aanwezigheid van een roofdier leidt tot structurele en onherstelbare schade aan andere maatschappelijke waarden, dan moet bescherming kunnen worden heroverwogen. Dit geldt des te meer in een land als Nederland, waar ruimte schaars is en menselijke activiteit vrijwel overal plaatsvindt.
Ik verzoek u dan ook met klem om af te zien van nationale bescherming van de wolf en in plaats daarvan te kiezen voor een beheersstrategie die ruimte laat voor afschot, verjaging of andere maatregelen wanneer de situatie daarom vraagt. Enkel zo ontstaat er een werkbare balans tussen natuurbescherming en andere legitieme maatschappelijke belangen.