Instemmingsbevoegdheid medezeggenschap funderend onderwijs op hoofdlijnen begroting

Reactie

Naam CNV Connectief (instemming op de begroting Klaas Jurjens)
Plaats Zwolle
Datum 19 mei 2016

Vraag1

Geeft deze wijziging voldoende houvast voor uitvoering in de praktijk van de medezeggenschap op scholen? Waarom wel, waarom niet?
Deze wijziging is een flinke verbetering van de invloed op de besteding van middelen en komt hiermee in lijn met de vaststelling van de formatie (de personele invulling van de personele begroting. Ik acht het een dubbele verbetering nu de gehele (G)MR een instemmingsrecht op de begroting krijgt. Daarmee zijn oudergeledingen ook beter in positie gebracht. Ik merkte als trainer medezeggenschap vaak terughoudendheid t.a.v. (begrijpelijke) financiële informatie met goede toelichting. Dit voorstel geeft hiervoor een impuls. Het zal mogelijk nog wel discussie geven over de inhoud van de voorgestelde onderdelen.

Vraag2

Hoe kan het begrip ‘hoofdlijnen van de begroting’ worden ingevuld, op een manier die het gesprek tussen bestuur en medezeggenschap over investeringen in de kwaliteit van onderwijs stimuleert?
Bij voorkeur geeft men een trendlijn over de laatste 2 jaren met voorgaande begrotingen en werkelijke cijfers naar een T + 3 vooruitzicht (dus de continuiteitsparagraaf maar dan uitgesplitst op de genoemde onderdelen) op basis van de keuzes in het strategisch beleid (op stichtingsniveau). Daar waar ruimte gelaten wordt om op schoolniveau keuzes te maken zal eenzelfde presentatie aan de MR ter instemming voorgelegd moeten worden als bovenschools overeengekomen is dat er keuzeruimte aan de schooldirectie wordt gelaten. NOG belangrijker is dat er een schriftelijke onderbouwende toelichting is bij afwijkingen in trends en / of bewuste keuzes in wijzigingen van bestedingen.

Vraag3

Hebt u andere reacties of suggesties bij dit wetsvoorstel? U kunt hieronder reageren
Ik hoop van harte - en verwacht - dat het samenspel tusen bevoegd gezag en de (G)MR de transparantie van financieel beleid op de in het wetsvoorstel genoemde onderdelen van de begroting voldoende houvast geven voor een heldere presentatie.