Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..

Reactie

Naam F. Akkermans
Plaats Delft
Datum 3 juli 2015

Vraag1

Wat vindt u van dit voorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten? U wordt verzocht aan te geven op welke onderdelen van het wetsvoorstel of de memorie van toelichting uw reactie betrekking heeft.
Een pilaar van onze samenleving is vrijheid van onderdrukking. Voorstanders zullen opperen dat hier geen verandering in is gekomen. Een sleepnet voor ons digitale bestaan maakt ons echter al schuldig in de database, tot het tegendeel bewezen is. Momenteel is het wellicht "slechts" een oncomfortabele invasie van onze privacy, maar het is inherent ook de meest cruciale stap in de bouw van een architectuur van onderdrukking.

Iedere mens heeft tegenwoordig nog de vrijheid van gedachte, om fouten te maken en hiervan te leren, kritiek te leveren daar waar het hard nodig is, zoals in de politiek. De waarde hiervan is onschatbaar. Dit dierbaar vermogen tot zelfregulering en ontwikkeling als mens - en daarmee als maatschappij - ligt met de opkomst van het digitaliseren van ons leven en ontoereikende regelgeving in het geding. De toenemende intimiteit van onze digitale voetafdruk wordt pijnlijk buiten beschouwing gelaten op het moment.

De mogelijkheid voor het vormen van een incriminerende verhaallijn ten diene van onderdrukking van kritiek en opstand is hiermee uit iedereen zijn bestand te fabriceren. Laten we niet vergeten wat in de recente geschiedenis nog de dooddoende invloed is geweest van het bewustzijn dat ieder dierbaar gesprek mogelijk bekend is bij autoriteiten. Nu gaat het echter niet meer om slechts een gesprek, maar ons volledig digitale bestaan. Dit voorstel is een erg gevaarlijke stap wat betreft verval in herhaling.

Dit gaat tezamen met het risico tot misbruik door de aantrekkingskracht van een voorgesteld programma (Criminele exploitatie van aftap, zoek naar lekken in gegevensopslag of onwetmatig gebruik van gegevens door ambtenaren is regelmatig opgetreden bij buitenlandse programma’s en zeker ook in overweging te nemen). Daarnaast is er nog steeds tekort aan onderbouwing van de effectiviteit dat deze "dragnet survaillance" handelswijze van inlichtingendiensten. Hierbij komt nota bene ook het risico van “bulk data failure” waarbij de enorme toename aan data averechts werkt op de effectiviteit van inlichtingen diensten, zoals bij de NSA. Hun fouten zijn een kans voor ons om van te leren.

Laten we zoeken naar methodes om onze veiligheid te verbeteren daar waar het gevaar het grootst is. De emotionele druk van terrorisme heeft ons dusdanig misleid dat onze angst totaal uit proportie is geraakt met de werkelijkheid. In het belang van onze veiligheid is er een stuk meer te winnen als we onze prioriteiten overeenstemmen met de statistieken.