Voorstel van wet tot wijziging van de Participatiewet ten behoeve van de werkvoorzieningen voor visueel beperkten

Reactie

Naam A Lam
Plaats Alkmaar
Datum 11 september 2021

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
Dat mensen voortaan bij het UWV moeten aankloppen in plaats van bij de gemeente is een schijnoplossing voor een schijnprobleem. De echte expertise zit bij Visio en Bartiméus. En bij de blinde of slechtziende zelf, die in veel gevallen de weg naar Visio of Bartiméus al lang gevonden heeft.

Als eenmaal een geschikte functie is gevonden, is aanpassing van de werkplek relatief een bijkomstigheid. Wel belangrijk, maar niet iets om op beleidsniveau te regelen. Het is meer iets tussen de blinde/slechtziende en de direct leidinggevende, die allicht advies van Visio of Bartiméus zullen inwinnen.

De echte problematiek is het beperkte functie-aanbod. SW-bedrijven denken voornamelijk in termen van handmatig productiewerk. Perfect voor mensen met een verstandelijke beperking, maar veel blinden/slechtzienden (en anderszins lichamelijk beperkten) hebben prima hersens. Het aangeboden werk biedt daardoor niet voor iedereen voldoende geestelijke uitdaging. Mensen voelen zich weggezet in een hoek waar ze niet thuishoren, precies het tegenovergestelde van wat met "participatie" wordt beoogd.

Dus als je op beleidsniveau iets wilt doen voor mensen met een lichamelijke beperking, zoals blinden en slechtzienden, maak je dan sterk voor functies met voldoende geestelijke uitdaging. Met de juiste hulpmiddelen is enorm veel mogelijk, maar dan moet je die mogelijkheden wel benutten. Passend werk bieden is niet een kwestie van expertise maar van mentaliteit: luister hoe de ervaringsdeskundige zelf zijn of haar loopbaan voor zich ziet en handel daarnaar (binnen de realistische mogelijkheden).