Wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs in verband met de invoering van een certificeringsplicht voor het ter beschikking stellen van arbeidskrachten

Reactie

Naam Stichting SBOH/Stichting SBOH Maatschappij en Gezondheid (Drs. A.M. Bouwman)
Plaats Utrecht
Datum 15 augustus 2022

Vraag1

Geen gespecificeerde vraagstelling.
Stichting SBOH en Stichting SBOH Maatschappij en Gezondheid zijn stichtingen die optreden als werkgever voor artsen in opleiding tot specialist (aios), nu ongeveer 3.200. De opleiding van deze aios wordt gefinancierd door de Nederlandse Zorgautoriteit of het ministerie van VWS. Op dit moment werken 12 verschillende opleidingen met het SBOH-model, te weten de opleidingen tot huisarts, specialist ouderengeneeskunde, arts voor verstandelijk gehandicapten, verslavingsarts, vertrouwensarts, forensisch arts, jeugdarts, arts infectieziektebestrijding, medisch milieukundige, arts maatschappij & gezondheid, donorarts en arts tuberculosebestrijding. Die constructie houdt in dat werkgeverschap en ‘opleiderschap’ zijn los gekoppeld; de SBOH fungeert als werkgever voor de aios en organiseert alles op het gebied van werknemerszaken en de opleidingsinstelling (zoals een zorginstelling, GGD, ziekenhuis of huisartspraktijk) richt zich alleen op het opleiden.

Als Stichting SBOH en Stichting SBOH Maatschappij en Gezondheid menen we dat we niet onder het certificeringsstelsel behoren te vallen aangezien de aios uitsluitend bij ons in dienst zijn vanwege het volgen van een opleiding. In het kader van het praktische deel van die opleiding verrichten ze elders - onder leiding en toezicht van een derde - werkzaamheden (bijvoorbeeld in een huisartsenpraktijk of zorginstelling). Wij verzoeken daarom in het wetsvoorstel op te nemen dat dergelijke organisaties als de onze niet onder de werkingssfeer van het certificeringsstelsel vallen.