Wijziging subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 8 mei 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de wijziging van de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Uit telefonisch contact met jullie naar voren gekomen dat de regeling innovatie mogelijk wil maken. Daartoe vragen wij om de nieuwe regeling ook open te stellen voor vernieuwende isolatieoplossingen. Wij werken met een ambitieze werkgroep aan het project 'Stof tot Nadenken', voortkomend uit een de RCE prijsvraag Subliem Schoonheid | Sublieme Duurzaamheid: https://kathedraaldenkers.nl/cases/sublieme-schoonheid-sublieme-duurzaamheid/. We richten ons in de basis op het groeiende energieprobleem binnen gebedshuizen. In plaats van het isoleren de (historische) gebouwschil werken wij samen met een aantal gebedshuizen aan een vernieuwend en circulair compartimenterings concept m.b.v. textiele vormen (zie voorgaande link). De energiewinst zit hem bij deze oplossing in het kleiner maken van het te verwarmen volume. Deze low-tech oplossing is momenteel niet onder de DuMaVa maatregellijst te hangen is. Zo is de isolatiewaarde van de textiele vorm niet te vergelijken met een bouwkundige ingreep. Wel kunnen we aan de hand van ons lopende onderzoek aantonen dat de oplossing kan leiden tot minimaal een energiebesparing op primaire energie van 20%. Kortom, we vragen om een verbreding in de maatregellijst. Waardoor er in zekere mate vrijstelling van de isolatiewaarde eis opgevoerd kan worden mits de besparing gekwantificeerd wordt aan de hand van een theoretische benadering en onderbouwd wordt aan de hand van praktijkmetingen uit proefopstellingen.

Daarnaast zien wij kansen om de DuMaVa de meerwaarde van de verduurzaming op maatschappelijk vlak mee te laten wegen in de beoordeling. Zo werken wij aan een vernieuwende oplossing waarbij bijgedragen wordt aan een vernieuwende maatschappelijk waarde. De kerken die hier momenteel mee gebaat zijn hebben dergelijke steun van de DuMaVa nodig om een deze oplossing te verwezenlijken. Deze doelgroep kampt met de nodige uitdagingen zoals de onzekerheid van het bestaansrecht en de exploitatiedruk. Middels de DuMaVa kan de drempel verlaagt worden om te innoveren. Terwijl het religieus vastgoed een nieuwe plek in de maatschappij kan vinden, waar dit nu een onzeker stuk vastgoed betreft.

Ik heb de vrijheid genomen om een korte samenvatting van onze ontwerpfase bij te voegen in de 'bijlage'. Inmiddels hebben we een SBIR onderzoek Fase 1 doorlopen en meetresultaten die we als bewijsstukken op zouden kunnen voeren bij een DuMaVa aanvraag. Hopelijk wordt er ruimte gecreëerd binnen de DuMaVa voor dit type innovaties.

Bijlage