Wijziging Regeling inburgering 2021
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Breda
|
Datum
|
25 februari 2025
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Mijn vraagstelling betreft 2.5
5. Vernieuwing: De verlengingsgronden op basis van 1. langdurige ziekte en 2. bijzondere individuele omstandigheden komen niet langer in aanmerking als zijnde cumulerende verlengingsgronden.
Waarom deze wijziging ?
De beoordeling van de individuele situatie wordt hierdoor verplaatst naar DUO ( regeltje toepassen) terwijl dit in handen van de betrokken gemeente-ambtenaar veel beter beoordeeld kan worden.
Deze verandering zou beslissingsbevoegheid wegnemen bij de gemeenteambtenaar die goed in staat is dit vangnet voor zeer kwetsbare statushouders al dan niet toe te passen. Met hulp van huisarts (doktersbriefjes voor de ziekte) , eigen observaties van de ambtenaar en samenwerking met opleidingsinstituut en de (vrijwilligers)werkplek kan goed beoordeeld worden of de combinatie van (kortere) ziektes en/of bijzondere individuele omstandigheden daadwerkelijk overmacht veroorzaken. Als de statushouder hierdoor niet aan lessen of participatieactiviteiten heeft kunnen deelnemen is verlenging een gerechtvaardigde optie. Zo is het tot nu toe toegepast. Denk bij bijzondere omstandigheden ook aan trauma, geweld, huiselijke problemen.
In geval van onwilligheid van de inburgeraar en niet overmacht, zullen de daadwerkelijk betrokken instanties in hun beoordeling kunnen aangeven waarom dit vangnet niet wordt toegepast. Een verlenging is alleen dan rechtvaardig wanneer de inburgeraar van goede wil - cummulatief - voor langer dan 3 maanden (+/- 130 uur onderwijs van de 600 of 800 uren) niet in staat is gebleken deel te nemen aan het integratieproces.
Het wegnemen van dit instrument kan heel concreet tot contraproductieve besluiten zorgen.