Wetsvoorstel tot wijziging omgevingswaarde stikstofdepositie 2030 en vergunningplicht o.a. intern salderen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Zegveld
Datum 20 maart 2023

Vraag1

U kunt tot en met 23 maart 2023 via deze website reageren op alle onderdelen van de wettekst en de memorie van toelichting.

Ook kunt u reageren op bijgevoegde notitie over de ijkmomenten. Zoals hiervoor vermeld wordt op de ijkmomenten in 2025 en 2028 conform Remkes bezien of er dwingende inhoudelijke redenen zijn om ‘iets meer tijd te nemen’ voor het halen van die aangescherpte omgevingswaarde. Zo ja, dan kan de termijn waarop moet zijn voldaan aan die omgevingswaarde worden verlengd. Bijgevoegde notitie bespreekt twee varianten om zo’n verlenging te regelen: met een wetswijziging (variant 1) of bij algemene maatregel van bestuur (amvb) (variant 2).
Mijn reactie op 20 maart 2023. Ik ben tegen het halen van de doelen in 2030 ipv 2035. Een goede transitie vergt veel meer jaren dan - 50% emissiereductie in 2030. Maar gebruik van de natuurlijke stoppers die komen. Jaag de boeren niet in het harnas want je hebt ze hard nodig voor het onderhoud van het landschap.

Schaf het toets-instrument KDW af, want die geeft in het geheel niet de actuele stand van de stikstofgevoelige natuur weer. Zie bijvoorbeeld de stikstofgevoelige Habitats in Natura2000-gebied 103 Nieuwkoopse Plassen en de Haeck Deze habitats gaan het vooruit en met name de meest kritische Habitat Veenmosrietland (grens 714 mol/ha/jr) gaat flink vooruit. Deze constatering staat geschreven in de Eind-Evaluatie van het betreffende Beheerplan van de provincie Zuid-Holland d.d. 1 februari 2023. Het gaat flink vooruit vanwege het juiste nieuwe Beheer door Natuurmonumenten wat de laatste jaren is uitgevoerd en door een betere waterkwaliteit. De stikstof-depositie heeft bijna geen invloed dus. Daarom afschaffen dus en alleen kijken naar de echte Staat van de Natuur.

Alle standpunten van BBB t.a.v. stikstof en de overige opgaven moeten worden ingewilligd en om te komen tot een nieuwe wet. Met name de huidige drempelwaarde voor de natuur-vergunningplicht van 0,005 mol/ha/jr moet worden verhoogd tot 1 mol/ha/jr. Dan kan de bouw ook weer vooruit. En de Natuur staat echt niet op omvallen, zoals veel spotjes in de media zeggen. Dat is bangmakerij voor de onwetende burger,

Luister naar de meerderheid van de kiezers op 15 maart 2023. Als er niet geluisterd wordt dan vrees ik dat er een totale chaos uitbreekt en dan is Nederland veel verder van huis.
Sjaak Voorend Meije 213 3474 MB Zegveld. j.voorend@outlook.com 06-1082 0879

Bijlage