Wijziging van de Wet WIA en de Wet SUWI ivm mogelijkheid tussentijds oordeel op re-integratie-inspanningen en laten vervallen van beoordeling van re-integratie-inspanningen voor eigenrisicodragers

Reactie

Naam Paul van den Boom
Plaats Utrecht
Datum 10 april 2017

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
Er zijn meer redenen waarom de plannen die nu voorliggen slecht en onwenselijk zijn. Hierbij in willekeurige volgorde,
• Deze plannen zijn feitelijk geen uitwerking van het akkoord van 21 april 2016. Ze gaan veel verder. Dit is niet wat met vakbonden en werkgevers is afgesproken. Er zou eigenlijk opnieuw met bonden en werkgevers gesproken moeten worden.

• De voorgestelde plannen zijn een trendbreuk met het principe van het “gelijke speelveld” tussen publiek (UWV) en privaat (verzekeraars en echte eigen risicodragers) in de WIA. Dit is de belangrijkste pijler in het hybride stelsel. Er is altijd gestreefd om verzekeraars de zelfde uitgangspunten te bieden als UWV. Denk aan toegang tot data, compensatie voor rentehobbel, enz.. Ook is het systeem altijd zo geweest dat je als individuele werknemer de zelfde rechten en plichten hebt bij publiek en privaat. Nu wordt het evenwicht echter aan de andere kant verbroken: eigen risicodragers krijgen te maken met minder regels.


• De plannen maken dat de verplichtingen uit Poortwachter die al zo moeilijk af te dwingen waren, nu helemaal vrijheid blijheid worden. De laatste afdwingbaarheid wordt er ook nog uitgehaald. De Wet Verbetering Poortwachter wordt nu helemaal een tandeloze tijger. Ook voor ondersteuners van zieke werknemers zoals juristen en re-integratieconsulenten, wordt het wel heel moeilijk het werk te doen.


• De maatregelen zullen de route voor werkgevers om werknemers minder dan 35% afgekeurd te krijgen en daarmee de risico’s af te wentelen op werknemers en WW wagenwijd open zetten. Als er bij zieke werknemers met arbeidsmogelijkheden niets gedaan wordt aan re-integratie zullen ze na twee jaar vaak minder dan 35% afgekeurd worden. Als ze dan ook nog niet ontslagen worden, slapend dienstverband, is werkgever gratis en ongestraft van een werknemer af. De werknemer blijft met niks achter: geen baan, geen ontslagvergoeding, geen arbeidsongeschiktheidsuitkering maar wel ziek.