Wijziging van de Participatiewet en andere wetten

Reactie

Naam W Adriaansen
Plaats Dongen
Datum 14 maart 2016

Vraag1

Graag uw mening over bijgevoegd wetsvoorstel.
Ik geef hierbij een aantal tips die tot meer succes van de Participatiewet zullen leiden.
1. Neem de jobcoaching (Persoonlijke Ondersteuning) op in de harmonisatie van instrumenten. Het is nu voor gemeenten te vrijblijvend en er is sprake van grote willekeur per gemeente.
2. Zorg ervoor dat voor de hele doelgroep Banenafspraak dezelfde regeling geldt. Stel ook voor Wajongeren een loonkostensubsidie in werking, in plaats van loondispensatie. Deze mensen hebben dan een normaal loon waarmee ze een toekomst op kunnen bouwen en werkgevers worden gecompenseerd voor de verminderde loonwaarde. Nu staan een Wajongere en iemand uit de banenafspraak Participatie wet naast elkaar te werken. De ene heeft slechts een deel van het minimum loon (afhankelijk van loonwaarde), terwijl de andere tenminste het minimum loon verdient.
3. Open de toegang tot de wsw voor 1 van de 3 wegvallende wsw-plekken (zoals in de Wet Werken naar vermogen was opgenomen). Dat voorkomt dat veel mensen tussen wal en schip vallen.
4. Zorg dat de kandidaten die in het doelgroepregister staan ook inzichtelijk worden, niet alleen met een vinkje, maar ook wie het is, wat ze kunnen en welke belemmeringen er voor werk zijn. Dat hoeft niet openbaar, maar UWV of gemeente moet dit zo kunnen zien. Nu is de matching van kandidaten vrijwel onmogelijk, omdat ze niet te vinden zijn.
5. Stel de terugkeergarantie vanuit Begeleid Werken (artikel 7 WSW) verplicht voor gemeenten en schaf de verplichting voor een transitievergoeding voor deze groep af. Een transitievergoeding is niet nodig als er een verplichte terugkeer in dienst van het SW-bedrijf is. De huidige situatie belemmert voor werkgevers het aangaan van een contract voor onbepaalde tijd met WSW’ers in Begeleid Werken. De WSW’ers die in een Begeleid Werken baan stappen, steken hiermee hun nek uit en verdienen een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en geen draaideurconstructie. Mocht het onverhoopt alsnog tot een einde van de Begeleid Werken baan komen, dan moet een gemeente/SW-bedrijf de verplichting hebben om de WSW’er (opnieuw) in dienst te nemen.