Wijziging toepassingseisen thermische gereinigde grond

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 15 maart 2025

Vraag1

U kunt tot en met 11 april via deze website reageren op alle onderdelen van de regeling en de toelichting. Verwacht u dat de regeling effect heeft op u of uw organisatie?
Op zich fijn dat de regelgeving wat aangescherpt wordt. Het is winst dat er niet meer blind wordt aangenomen dat TTG wel veilig zal zijn, maar dat elke partij daadwerkelijk getest wordt op mogelijke gevaren van uitloging van bepaalde schadelijke stoffen.

Het RIVM heeft in 2021 andere aanbevelingen gedaan die niet zijn opgenomen in dit voorstel. Met name de uitloging van zouten (bromide, chloride en sulfaat) uit TGG vormt een probleem in zoetwater gebieden, waar de flora en fauna niet is aangepast aan een hoge zoutgehalte in de bodem. Waarom is dit nou niet meteen meegenomen?

Verder: als we toewerken naar een samenleving die circulair werkt, waar secondaire bouwstoffen een steeds grotere plaats in moeten gaan nemen, is het verantwoord, wijs en uiteindelijk veel goedkoper, om de regels omtrent vervuiling ook steeds verder aan te scherpen en te handhaven. Zo ontstaat er schoner en veiliger basismateriaal om secondaire bouwstoffen uit te creëren.

Het gebrek aan strenge regels en het gebrek aan effectieve handhaving van de huidige regels om vervuiling van bestaande grond, water en lucht te voorkomen, zorgen ervoor dat ons land steeds meer vervuild raakt. Het toepassen van secondaire bouwstoffen uit een dergelijk circulair systeem (plus ook weer het jarenlange gebrek aan toezicht daarop) is duur en houdt voortdurend het gevaar in dat de secondaire bouwstoffen zelf ook weer bijdragen aan de verdere vervuiling van Nederland.

Circulair gebruik van stoffen en vervuiling van Nederland is eigenlijk geen onderwerp waarover steeds maar scherp aan de wind kan worden gezeild. Het vraagt om structurele, opbouwende beleidskeuzes, waarbij het doel van een volledig circulaire economie voor ogen moet worden gehouden. Je kunt niet van alles beton of hectometerpaaltjes maken.

Daarin past dus niet: pfas in landbouwgif dat in (ja ja, de agro industrie noemt die giftige stoffen gewasbeschermingsmiddelen), 180 lozingspijpen alleen al in de Maas waar onbekende stoffen (die al jaren niet worden onderzocht, vermoedelijk omdat er anders uitkomt dat die onbekende stoffen niet geloosd mogen worden), vervuilde staalslakken in een speeltuin gebruiken (of waar dan ook), vervuilende autobandsnippers als sportveld gebruiken etc etc etc.