Wet voorkomen misbruik Wob

Reactie

Naam Ministerie van Financiën (mr. RS Chander)
Plaats Den Haag
Datum 29 juli 2014

Vraag1

Heeft u opmerkingen bij de voorstellen tot aanpassing van de Wob zoals deze op dit moment zijn opgenomen in het voorstel?
De dwangsom zoals deze er nu is stelt mijns inziens niet veel voor. Immers, een dwangsom hoort het effect te hebben van een financiële prikkel voor de gene die niet reageert. De overheid wordt niet geprikkeld door een kleine dwangsom. Indien de overheid niet wilt, zal een dwangsom weinig verschil maken.

Liever kan er een betere procedure worden ingericht voor het verkrijgen van informatie.

Eerste verzoek: termijn van 8 weken tenzij het bestuursorgaan (bo) communiceert dat dit langer gaat duren en hiervoor een onderbouwde reden geeft. Uitstel mogelijk tot 16 weken.

Bij uitblijven reactie bo: verzoeker stuurt een ingebrekestelling welk automatisch een fatale termijn stelt van 4 weken. Bij het nogmaals uitblijven van een reactie kan verzoeker in beroep. Bij toekenning van het beroep integrale kostenvergoeding van het beroep door het bo.
Indien tevens sprake is van een belanghebbende en deze kan aannemelijk maken (dus niet aantonen) dat hij schade heeft geleden door het niet reageren op het eerste verzoek, dan zou hiervoor een passende schadevergoeding kunnen worden toegekend (bijvoorbeeld 150 euro).

- Voorstel: introduceer een bijdrage in administratiekosten. Bijvoorbeeld 10 euro. Dit verhoogt de drempel voor 'misbruikers'. Uitzondering voor gevallen waarin het gaat om een belanghebbende. Belanghebbende is inmiddels voldoende gedefinieerd in bestuursrecht jurisprudentie, dus hier verwacht ik geen uitvoeringsproblemen.

Ik denk dat het belangrijk is dat het opvragen van informatie voor de burger laagdrempelig moet blijven.