wetswijziging Engels, Duits en Frans als deelvoertaal in het po

Reactie

Naam EBLT (Europeesk Buro foar Lytse Talen) (O.P. Falkena)
Plaats Ljouwert/Leeuwarden
Datum 12 mei 2014

Vraag1

Wat is uw mening over het wetsvoorstel om scholen de mogelijkheid te bieden om tot 15 % van de lestijd in het Engels, Duits of Frans aan te bieden?
Het EBLT (Europeesk Buro foar Lytse Talen) juicht het meertalig maken van het basisonderwijs toe. Wij staan positief tegenover het wettelijk mogelijk maken om andere talen dan Nederlands, Fries of Papiamentu toe te staan als deelvoertaal in het po. Wel hebben wij een aantal kanttekeningen:

1.) Het genoemde maximumpercentage van 15 % van de onderwijstijd is net wat te krap voor daadwerkelijk meertalig onderwijs. Op twee- en drietalig onderwijs is het niet ongebruikelijk dat één gehele lesdag onderwijs wordt gegeven in b.v. het Engels. 20 % is dan een beter percentage dan 15.

2.) Om aan onderwijskundige bezwaren tegen 'steenkolenengels' en 'campingfrans' tegemoet te komen verdient het aanbeveling om, zeker in de beginperiode, native speakers in te schakelen bij het verzorgen van onderwijs in Frans, Duits of Engels. De ervaringen hiermee op de drietalige scholen in Friesland zijn bemoedigend.

3.) Het EBLT vindt het mooi dat de wet vermeldt dat het basisonderwijs in Nederland ook (deels) in het Fries en Papiamentu kan worden verzorgd. Wij adviseren om hier ook het Nedersaksisch aan te toe te voegen. Dit in het kader van een advies van de Raad van Europa aan Nederland om ook het Nedersaksisch ruimte te bieden om het reguliere lesrooster van het basisonderwijs.

4.) Het introduceren van een buitenlandse taal als deelvoertaal op het basisonderwijs moet in principe niet ten koste gaan van de aandacht en het niveau van het onderwijs in de minderheidstaal.
Wij realiseren ons uiteraard dat het introduceren van een extra voertaal altijd betekent dat er minder les wordt gegeven in de andere talen, maar het mag niet zo zijn dat dit uitsluitend of hoofdzakelijk ten koste gaat van de minderheidstaal.

5.) Indachtig de filosofie van het wetsvoorstel om ruimte te bieden aan 'de talen van de buren', zou, wat Bonaire betreft, ook ruimte kunnen worden gegeven aan het Spaans.

Last but not least: Lof voor dit voorstel, dat recht doet aan meertalige realiteit van het huidige Europa. Volgens sommige specialisten is de ooit fameuze taalkennis van de Nederlanders aan het eroderen. Dit kan helpen om die taalkennis en 'flux de bouche' weer op niveau te krijgen.