Wetsvoorstel publicatie door particulieren van camerabeelden van diefstal of vernieling

Reactie

Naam K Koenen
Plaats Pijnacker
Datum 9 mei 2015

Vraag1

Wat is uw reactie op het concept-wetsvoorstel?
Interessant vraagstuk. Waarom hebben we de schandpaal ook alweer weggedaan? Is het de bedoeling dat dit wordt ingezet als opsporingsmiddel? Het risico bestaat dat het als straf wordt ervaren (beargumenteerd in rechtszaken). Het strafmiddel zou dan ingezet zijn voordat de veroordeling heeft plaatsgevonden. Hoort hier een wet bij die ziet op de rechten van een "gepubliceerde" burger? Hoe regelen we verwijdering van materiaal in het geval van fouten of vergissingen? Hoe schatten we het risico in dat mensen op basis van dit soort beelden voor eigen rechter gaan spelen?

Voorbeeldje: op dit moment gaat er een foto rond van een jongen die lijkt te urineren op een zitting in de trein. We zien op de foto niet of er sprake is van dwang, bijvoorbeeld omdat een ander een mes op de keel van zijn vriendin houdt. Daarnaast is op de foto niet te zien of het urine is, of het treinstel in gebruik is, etc. In theorie kan het zelfs een Photoshop foto zijn. Een slechte grap van een "vriend". Gevolgen voor de afgebeelde persoon zijn zo groot of zo klein als je voorstellingsvermogen.

Voor de volledigheid: ik ben helemaal voor een streng en rechtvaardig optreden. Laten we de boeven snel opsporen, pakken en op de juiste manier berechten! Wel op een secure, volledig manier. Ikzelf zie meer in het koppelen van videosystemen waardoor een verdacht persoon - door de politie - snel gevonden kan worden. Ik "geef" de beelden dus liever aan een analyserend systeem en de juiste autoriteiten. Die twee zijn getraind in het omgaan met dat soort materiaal, de gemiddelde burger niet. Of de Facebook database ook deel uit moet / mag maken van het analyserend systeem, vraagt om een Impact Analyse die ik nog wel eens zou willen maken.