Regionale samenwerking voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie

Reactie

Naam Gemeente 's-Hertogenbosch (EL Endendijk)
Plaats 's-Hertogenbosch
Datum 20 februari 2017

Vraag1

Hoe beoordeelt u de nieuwe taak voor de RMC-functie om leerlingen uit pro en vso vanaf 16 jaar te monitoren?
goed, vraag is wel hoe dit wordt gemonitord. In het concept effectrapport VSV komt deze niet terug.

Vraag2

Hoe beoordeelt u de taak voor RMC om partijen uit de domeinen arbeid en zorg bij de regionale aanpak van vsv en jongeren in een kwetsbare positie te betrekken?
Goed, de vraag is wel of deze direct aan tafel moeten zitten of dat stukken van de stuurgroep VSV ook op de agenda gezet moeten worden van bestaande overleggen waar deze partijen met elkaar in overleg zijn.

Vraag3

Hoe beoordeelt u de verplichting voor mbo-instellingen om aan te sluiten bij het overleg tussen gemeenten en samenwerkingsverbanden passend onderwijs vo?
Goed. Zeker een meerwaarde bij het vormen van een doorlopende leerlijn voor jongeren die extra ondersteuning nodig hebben.

Vraag4

Hebt u andere opmerkingen over het wetsvoorstel?
Er wordt nu geen link gelegd met de ontwikkelingen vanuit de aanpak jeugdwerkloosheid om jongeren tussen 23 en 27 jaar ook te monitoren. Willen we landelijk een aanpak voor alle jongeren zonder startkwalificatie tot 27 jaar dan zou ik dit meteen meenemen. Op deze manier is het ook makkelijker voor het RMC om afspraken te maken met werk en inkomen over de arbeidstoeleiding van jongeren die door het RMC worden gesignaleerd op thuis zitten. Mooi zou zijn als het RMC dan opgehoogd kan worden naar 27 jaar. Eén aanpak voor alle jongeren; helderheid over grenzen en instrumenten.