Wet op het lerarenregister

Reactie

Naam CSG De Lage Waard (Dhr A. P. Helder)
Plaats Papendrecht
Datum 28 januari 2015

Vraag1

Denkt u dat met het voorgestelde wettelijk verplichte lerarenregister leraren adequaat worden gestimuleerd om stelselmatig te werken aan hun professionele ontwikkeling?

ja, dat denk ik zeer zeker.

Vraag2

Denkt u dat de drie elementen van het wetsvoorstel – lerarenregister, omschrijving van het beroep en professionele ruimte – bijdragen aan versterking van de positie van leraren in de school?
Dat zal zeker bijdragen al geloof ik ook dat de positie van de leraar ook sterk beïnvloed wordt door maatschappelijke trends. We zien dat er steeds minder gezag wordt aanvaard van mensen in een pulbieke functie. Dit element is natuurlijk niet te ondervangen door het instellen van een verplicht lerarenregister.

Vraag3

Denkt u dat met het zichtbaar maken van de mate waarin onderwijs wordt gegeven door leraren die nog aan de bekwaamheidseisen moeten voldoen, in het voortgezet onderwijs voldoende stimulans ontstaat om het onbevoegd lesgeven terug te dringen?
Ik denk dat het goed is dat het register slechts bestaat uit bevoegde docenten. Onbevoegde docenten horen er dus niet in te staan. Zodoende wordt OOK inzichtelijke in welke mate onbevoegd wordt les gegeven. Iedereen die ziet dat een docent niet in het regsiter staat weet dan dus dat er onbevoegd wordt lesgegeven.

Ik ben bang dat het ministerie van onderwijs hier de zaak wil omdraaien. Wanneer men onbevoegde docenten onmeent in het register haal je volgens mij de kracht er uit. Het komt er dan praktisch op neer dat iedereen zich kan laten registreren. Dat zou een slechte zaak zijn.

Het is dan des te meer een stimulans voor bevoegde docenten om zich te laten registreren. Immers het gevolg van niet-registreren zou zijn dat mensen kunnen concluderen dat diegene onbevoegd is.

Vraag4

Ziet u de opname van de artikelen die zien op de vorm en inhoud van het lerarenregister in de Wet op het onderwijstoezicht als passend?
ik denk van wel.

Vraag5

Op basis van welke aanduiding van hun positie kan dit voorstel het beste recht doen aan de zij-instromers in het mbo?

* zie toelichting op vraag 5 onder documenten.
Dat is heel simpel: je wil graag dat mensen bevoegd zijn. Dat betekend dat, als zij onbevoegd werken in het MBO, ook een studie doen om die bevoegdheid te halen. Er zou ook een overgangsrecht ingebouwd kunnen worden.