wet natuur
Reactie
Naam | J.A. van Essen |
---|---|
Plaats | Dieren |
Datum | 6 november 2011 |
Vraag1
(1) Dragen de voorgestelde wijzigingen ten opzichte van de huidige natuurwetgeving bij aan de balans tussen ecologie en economie?(2) Is het voorliggende wetsvoorstel voor de praktijk duidelijk en uitvoerbaar?
(3) Heeft u verder nog opmerkingen over de inhoud van het wetsvoorstel en de toelichting?
(1) Beslist niet! Nederland loopt door deze ondoordachte veranderingen internationaal imagoschade op. Dit vertaalt zich in economische schade, zodat zowel ecologie als economie zouden verslechteren. Te suggereren dat er ooit een balans zou zijn geweest tussen ecologie en economie is onjuist: de natuur is al veel te lang gezien als gratis leverancier van basisproducten, waartegenover vanuit de economie weinig of niets ter compensatie is gedaan. De natuur is de bron van en de voorwaarde voor alles en mag niet op de voorgestelde domme manier worden geschaad, nog afgezien van de overweging dat de bevolking door uitvoering van de plannen mede zou worden geschaad.
(2) Het is duidelijk dat het wetsvoorstel in de praktijk een catastrofale impact zou hebben. Afbraak is vermoedelijk altijd wel uitvoerbaar, maar daarom nog niet wenselijk.
(3) Het wetsvoorstel lijkt er mede op gericht om onder boeren en jagers stemmen te werven voor de kwijnende partij van dhr. Bleker. Hierbij teken ik aan dat de jagers slechts ca. 0,2% van de bevolking uitmaken en, zoals nu in Drenthe weer eens is gebleken, soms op een barbaarse manier voor een veel groter percentage moedwillig schade aanrichten onder onze fauna. Over balans gesproken! Ik bestrijd het recht van 0,2% om kapot te maken wat de overgrote meerderheid van de bevolking graag ziet en nodig heeft om een gevoel van welzijn te behouden: leven in al zijn diversiteit. Wat de ganzen betreft: die hebben vanuit een faunistisch oogpunt evenveel rechten als de mens: ze zouden dus eerder beschermd moeten worden. Ik zie ook niet in dat het eten van gras ze zwaar kan worden aangerekend als de koeien uit de wei worden gehouden. De economie is veel schadelijker, dus zou daar eerder iets aan moeten veranderen.