Wet bevordering mediation

Reactie

Naam CreditMediation (M. de Graaff)
Plaats Rotterdam
Datum 30 september 2016

Vraag1

1. Dragen de in het wetsvoorstel opgenomen maatregelen naar uw mening bij aan het stimuleren van het gebruik van mediation?
2. Welke andere maatregelen zijn denkbaar om het gebruik te stimuleren?
3. Welke (overige) effecten van de voorgenomen maatregelen verwacht u?
Geachte heer Van der Steur,

Beantwoording van Vraag 1: In grote lijnen: ja ! De hoge toelatingseisen vwb ervaring etc. beschouw ik als onnodig. Iedere MfN registermediator dient in aanmerking te komen om tot beëdigd mediator te worden benoemd.

Vraag 2 : Een voorlichtingscampagne. Facilitering van overheidswege voor wat betreft laagdrempelig gebruik van mediation (bijv. op lokaal nivo ruimte beschikbaar stellen tbv mediation in bijv. gemeentehuizen of buurthuizen). Laagdrempeligheid zal bijdragen aan acceptatie van het fenomeen mediation en bijdragen aan het gevoel van vrijwilligheid.

Vraag 3 : Met de oprichting van het platform www.creditmediation.nl heb ik mij tot doel gesteld mediation te bevorderen bij de beslechting van financiële en zakelijke geschillen.

Een schuldenaar met meerdere schulden die met 1 loonbeslag wordt geconfronteerd, zal zijn andere schulden niet meer kunnen (af)betalen. Met een vloedgolf aan rechtszaken, proces- en executiekosten op verzoek van de andere schuldeisers tot gevolg.

In het huidige rechtssysteem rest de schuldenaar geen andere rol dan hierop lijdzaam toe te zien, terwijl hij de schulden in het geheel niet eens inhoudelijk betwist. Toch blijft het (betalings-)conflict feitelijk bestaan als gevolg van zijn betalingsonmacht.

Indien hij aan de voorwaarden voldoet, kan de schuldenaar zich natuurlijk wenden tot een schuldhulpverlenende instantie. Maar niet iedereen komt voor schuldhulpverlening in aanmerking (of wil dat).

In artikel 30 van het wetsvoorstel wordt de mogelijkheid gecreëerd voor partijen een vaststellingsovereenkomst door de Rechtbank te laten bekrachtigen (art 1019ff RV). Een proactieve schuldenaar kan met medewerking van zijn (maatschappelijk verantwoord ondernemende) schuldeiser het geschil in een formele mediationprocedure beslechten.

Met aldus verkregen executoriale titels kunnen de overige schuldeisers cumulatief derdenbeslag laten leggen (door de zelfde 'hoofddeurwaarder' zoals minister Klijnsma bepleitte) en in de opbrengst meedelen.
Op deze wijze kan de schuldenaar meer regie voeren ten aanzien van zijn eigen financiële problematiek, tegen aanzienlijk lagere kosten. Veel negatieve gevolgen die het hebben van schulden heeft op burgers, maar ook op de maatschappij als geheel, kunnen hierdoor sterk worden verminderd.

Marco de Graaff
Toegevoegd gerechtsdeurwaarder, lid KBvG
MfN registermediator