Wet bevordering mediation

Reactie

Naam Op één lijn (Karlijn Bogers - van Opdorp)
Plaats Hoogerheide
Datum 5 september 2016

Vraag1

1. Dragen de in het wetsvoorstel opgenomen maatregelen naar uw mening bij aan het stimuleren van het gebruik van mediation?
2. Welke andere maatregelen zijn denkbaar om het gebruik te stimuleren?
3. Welke (overige) effecten van de voorgenomen maatregelen verwacht u?
1. Een goed overheidsregister schept duidelijkheid over waar men een goede mediator kan vinden. Nu kan dat via het private MFN waar het mijn inziens vooral om geld gaat.
2. Beëdigd mediators nevenfuncties laten vervullen. Ter illustratie mijn wijze van werken. Ik ben pedagoog en mediator en begeleid gezinnen bij echtscheiding. Het gehele proces van de echtscheiding regelen ouders onder mijn begeleiding en ik leg alles vast in het ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant. Juridische kennis koop ik in bij een advocaat die ook mijn stukken indient bij de rechter. In mijn zaken betrek en begeleid ik ook de betrokken kinderen. Ik help hen de scheiding een plekje te geven, beantwoord vragen die zij uit loyaliteitsconflict niet kunnen/durven stellen. Dit zorgt ervoor dat een gezin al bij aanvang van een scheiding de juiste hulp krijgt en dus later minder gebruik zal maken van bijv. jeugdzorg. Het MFN register laat dit nu niet toe en het overheidsregister straks ook niet. Daardoor kan ik geen toevoeging aanvragen bij de RVR en kunnen alleen ouders met budget bij mij terecht. Terwijl ook de minder bedeelde gezinnen, misschien zelfs wel juist zij, ook recht zouden moeten hebben op deze aanpak. Dát zou pas het gebruik van mediation bij echtscheiding stimuleren. Er moet mijn inziens dus echt aandacht zijn voor echtscheidingssituaties in de nieuwe mediationwet.
3. Er worden geen bedragen genoemd over wat het register moet gaan kosten. Ik verwacht dat het in de lijn van het MFN ligt en dan is het voor mediators zoals ik een dure grap. Ik ben goed in wat ik doe maar ik wil geen bergen met geld over de rug van gezinnen in echtscheiding verdienen. Dat gaat niet veranderen met een nieuwe wet als de bedragen niet aangepast worden.

Pluspunten:
+ opleidingseisen en onderhoudseisen opnemen in de wet.
+ artikel 21.2: juridische kennis inkopen indien je die niet zelf bezit. Door vierogen-principe worden foutjes opgemerkt en tuchtzaken nemen mogelijk af?
+ toevoegen artikel 1019ff: verzoek tot echtscheiding indienen via mediator. Werkt kostenbesparend en bevordert mediation.
Minpunt:
- inschrijfeisen zijn behoorlijk. Ik ben pas een half jaar gestart en moet dus nog zeker 1,5/2 jaar wachten voordat ik voldoende mediations/uren heb gedraaid. Dat vind ik erg jammer.